ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Προς κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τους εργατικούς

Νορβηγία: Προς κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τους εργατικούς
Ο ηγέτης των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε, αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας AP Photo/Markus Schreiber

Tο δρόμο για την άνοδο της αριστεράς στην εξουσία με επικεφαλής τον αρχηγό των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε, άνοιξαν οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία ενώ η απερχόμενη πρωθυπουργός, συντηρητική Έρνα Σόλμπεργκ, παραδέχτηκε τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη την ήττα της. 

«Το έργο του συντηρητικού κόμματος στην κυβέρνηση τελείωσε αυτή τη φορά», δήλωσε η Σόλμπεργκ που κυβερνά τη σκανδιναβική χώρα από το 2013, χρόνος ρεκόρ για τη δεξιά στην ιστορία της χώρας. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να έχει σαφή πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο Γιόνας Γκαρ Στέρε σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του είπε ότι το κεντροαριστερό μπλοκ της αντιπολίτευσης κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Τώρα μπορούμε επιτέλους να πούμε: τα καταφέραμε», τόνισε ο Στέρε, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Με βάση τις εκτιμήσεις, τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να κερδίσουν τις 104 από τις 169 έδρες στο Στόρτινγκ, το Kοινοβούλιο της χώρας.

Ο 61χρονος Στέρε, ένας εκατομμυριούχος που πιθανότατα θα είναι ο επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης, προκρίνει την ήπια και σταδιακή αποδέσμευση από την οικονομία του πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ