ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Συνάντηση Πούτιν και Άσαντ με ρωσικές επικρίσεις για τις ξένες δυνάμεις στη Συρία

Μόσχα: Συνάντηση Πούτιν και Άσαντ με ρωσικές επικρίσεις για τις ξένες δυνάμεις στη Συρία
Mikhail Klimentyev/ AP Photo

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνάντησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χθες στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πούτιν συνεχάρη τον Άσαντ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Συρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ξένες δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, χωρίς τη λήψη απόφασης από τον ΟΗΕ, είναι ένα εμπόδιο για την εδραίωση της σταθερότητας στη χώρα, σύμφωνα με μία ανάγνωση του περιεχόμενου της συζήτησης μεταξύ των δύο προέδρων.

«Οι τρομοκράτες είχαν υποστεί μια πολύ σοβαρή ζημιά και η συριακή κυβέρνηση, με επικεφαλής εσάς, ελέγχει το 90% των εδαφών», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η ρωσική υποστήριξη βοήθησε τον Άσαντ να κερδίσει σχεδόν όλο το έδαφος που χάθηκε από τους αντάρτες που προσπάθησαν να τον ανατρέψουν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011.

Ο Άσαντ, του οποίου η τελευταία συνάντηση στη Μόσχα με τον Πούτιν ήταν το 2015, ευχαρίστησε τον Ρώσο ηγέτη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και για τις προσπάθειές του να σταματήσει την «διάδοση της τρομοκρατίας».

Επικρότησε επίσης αυτό που αποκάλεσε ως επιτυχία του ρωσικού και συριακού στρατού στην «απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών» της Συρίας, ενώ τέλος περιέγραψε ως «απάνθρωπες» και «παράνομες» τις κυρώσεις που επέβαλαν ορισμένα έθνη στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ