ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - «Κρεμάστε τους Πράσινους»: Σάλος για δικαστική ανοχή στην προπαγάνδα μίσους ακροδεξιών

Γερμανία - «Κρεμάστε τους Πράσινους»: Σάλος για δικαστική ανοχή στην προπαγάνδα μίσους ακροδεξιών
Προεκλογική αφίσα των Πρασίνων στη Γερμανία AP Photo/Markus Schreiber

Αλγεινή εντύπωση και σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία το γεγονός ότι δικαστήριο στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας δεν επέβαλε απαγόρευση σε κατάπτυστες προεκλογικές αφίσες νεοναζιστικού κόμματος με το σύνθημα «Κρεμάστε τους Πράσινους».

Το Διοικητικό Δικαστήριο της πόλης Κέμνιτς αποφάσισε ότι οι επίμαχες αφίσες του κόμματος «III. Weg» (Τρίτος Δρόμος) μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους αρκεί να τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση των 100 μέτρων από τις αφίσες των Πρασίνων, παρά την αντίθετη εντολή της πόλης του Τσβίκαου να κατέβουν.

Ο δήμος Τσβίκαου θα ασκήσει προσφυγή στο Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο της πόλης Μπάουτσεν, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα. Η προσφυγή θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

«Η παρακίνηση να κρεμαστούν οι Πράσινοι παραμένει εντελώς αδιανόητη, αντιδημοκρατική και ανεύθυνη. Δεν υπάρχει καμία διαφορά αν οι αφίσες βρίσκονται 100 μέτρα μακριά από εκείνες των Πρασίνων, όπως αναφέρει η απόφαση του πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου» δήλωσε η δήμαρχος Κονστάντσε Άρντ (ανεξάρτητη).

Το Διοικητικό Δικαστήριο του Κέμνιτς δικαίωσε με την απόφαση του το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του Δήμου Τσβίκαου να κατέβουν οι αφίσες του υπό τον όρο να αναρτώνται τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από τις προεκλογικές αφίσες των Πρασίνων.

Η πόλη Τσβίκαου διέταξε την περασμένη Τετάρτη το ακροδεξιό κόμμα να αφαιρέσει τις αφίσες του «Κρεμάστε τους Πράσινους» μέσα σε τρεις ημέρες. Εάν αυτό δεν συνέβαινε, ο δήμος θα αφαιρούσε ο ίδιος τις αφίσες με την αιτιολογία ότι το σύνθημα παραβιάζει τη δημόσια τάξη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το Διοικητικό Δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφασή του με το επιχείρημα ότι είναι ανοιχτό το θέμα εάν με βάση τις αρχές της προεκλογικής διαφήμισης που καθιέρωσε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο υφίσταται παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Θεώρησε, συνεπώς, σκόπιμο να επιβάλει μια απόσταση ανάρτησης των αφισών του «ΙΙΙ. Δρόμου» (και των Πρασίνων) ώστε να μην παρεμποδιστεί η επικοινωνιακή τους καμπάνια.

Οι Πράσινοι επέκριναν έντονα αυτήν την απόφαση.

«Μια υποκίνηση για δολοφονία 3.300 μελών των Πρασίνων της Σαξονίας, ενός δημοκρατικού κόμματος, ή συμπαθούντων και υποστηρικτών τους δεν έχει καμία θέση στον δημόσιο χώρο» δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής οργάνωσης των Πρασίνων Κρίστιν Φούρτενμπαχερ.

Η Σαμπίνε Τσίμερμαν, μέλος τη κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) στο ομοσπονδικό κοινοβούλιο ξέφρασε επίσης τον αποτροπιασμό της:

«Δεν μπορώ να παρακολουθήσω γιατί το σύνθημα 'Κρεμάστε τους Πράσινους', το οποίο σίγουρα μπορεί να εκληφθεί ως υποκίνηση σε τέλεση φόνου, θα μπορούσε να καλυφθεί από το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης».

Ο Κρίστοφερ Χόιμπνερ, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς, δήλωσε ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου μετά τις [ακροδεξιές] επιθέσεις στις πόλεις Χάλε και Χάναου ήταν απολύτως ανεύθυνη.

«Το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι εξίσου παράλογο με την ίδια την απόφαση και δεν αφήνει άναυδους μόνο τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος για την ανοχή της προπαγάνδας μίσους από δεξιούς εξτρεμιστές» σημείωσε.

Η εισαγγελία της Δρέσδης είχε ήδη παρέμβει την περασμένη Πέμπτη και είχε δώσει εντολή στον εισαγγελέα του Τσβίκαου να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο της δημόσιας υποκίνησης σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων και της υποδαύλισης μίσους. Η εισαγγελία του Τσβίκαου απέρριψε αρχικά την έρευνα επειδή, κατά την άποψή της, οι αφίσες δεν αποτελούσαν υποκίνηση σε συγκεκριμένη πράξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ