ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αμερικανός επιτελάρχης «φοβόταν ότι ο Τραμπ θα ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο» - Και πήρε μέτρα...

Ο Αμερικανός επιτελάρχης «φοβόταν ότι ο Τραμπ θα ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο» - Και πήρε μέτρα...
AP Photo/Ross D. Franklin

Το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου ανησυχούσε τόσο για τη διανοητική κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ προς το τέλος της θητείας του τέως Ρεπουμπλικάνου προέδρου που πήρε κρυφά μέτρα για να αποφευχθεί ένας πόλεμος με την Κίνα, όπως αποκαλύπτεται σε ένα καινούριο βιβλίο που υπογράφουν δημοσιογράφοι της Washington Post.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, τηλεφώνησε κρυφά στον Κινέζο ομόλογό του για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιτεθούν στην Κίνα, υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα στο βιβλίο υπό τον τίτλο «Peril» (Κίνδυνος) που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

mark-milley.jpg
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ (AP Photo/Susan Walsh, File)

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε η εφημερίδα και μετέδωσε το CNNi, ο στρατηγός έβαλε τους υφισταμένους του να υποσχεθούν ότι δεν θα υπάκουαν αμέσως σε μια πιθανή, ακραία εντολή του Τραμπ, κυρίως όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συμπεράνει ότι η Κίνα θεωρούσε επικείμενη μια αμερικανική επίθεση, γι' αυτό ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου τηλεφώνησε δύο φορές στον στρατηγό Λι Τσουοτσένγκ: Στις 30 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, και στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

«Στρατηγέ Λι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το αμερικανικό κράτος είναι σταθερό και όλα θα πάνε καλά» του είπε, σύμφωνα με το βιβλίο που βασίζεται σε ανώνυμες μαρτυρίες περίπου 200 Αμερικανών αξιωματούχων. «Δεν θα σας επιτεθούμε, ούτε θα κάνουμε στρατιωτικές επιχείρησεις εναντίον σας», τον διαβεβαίωσε.

Αφορμή για το δεύτερο τηλεφώνημα στάθηκε εν μέρει η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο στρατηγός με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία τον ρώτησε τι ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν για να εμποδιστεί ένας «ασταθής πρόεδρος» να εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα.

«Είναι τρελός. Το ξέρετε ότι είναι τρελός» φέρεται να είπε η Πελόζι, με τον στρατηγό να απαντά: «Συμφωνώ μαζί σας στα πάντα».

Επίσης, ο Μαρκ Μίλεϊ συγκάλεσε δύο φορές την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου για να πει ότι εάν ο Τραμπ διέταζε ένα πυρηνικό πλήγμα, θα έπρεπε ο ίδιος να ενημερωθεί προηγουμένως. Κοιτώντας τους στα μάτια, ζήτησε από όλους τους αξιωματικούς που είχαν συγκεντρωθεί να του επιβεβαιώσουν ότι είχαν καταλάβει σωστά, προσθέτουν οι Γούντγουορντ και Κόστα, σύμφωνα με τους οποίους επρόκειτο για «όρκο».

Ο Μίλεϊ ζήτησε επίσης από τη διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, και από τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, στρατηγό Πολ Νακασόνε, να παρακολουθούν κάθε τυχόν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ.

«Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο Μίλι υπερέβη τις εξουσίες του και ανέλαβε εκτελεστικές εξουσίες» γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι. Ο ίδιος, όμως, ήταν πεπεισμένος ότι έκανε ότι μπορούσε ώστε «να μην υπάρξει μια ιστορική ρήξη στη διεθνή τάξη, να μην υπάρξει κάποιος κατά λάθος ένας πόλεμος με την Κίνα ή με άλλους και να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα».

Το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, σε ερώτηση για το θέμα, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ