ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Άγνοια δηλώνει ο Μπλίνκεν εάν η επιδρομή στην Καμπούλ σκότωσε αμάχους

ΗΠΑ: Άγνοια δηλώνει ο Μπλίνκεν εάν η επιδρομή στην Καμπούλ σκότωσε αμάχους
Από την αμερικανική επίθεση με drone της 29ης Αυγούστου AP Photo/Wali Sabawoon

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει εάν το πρόσφατο πλήγμα των ΗΠΑ στην Καμπούλ, που υποτίθεται ότι απέτρεψε «μια επικείμενη απειλή», σκότωσε τζιχαντιστή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ή έναν Αφγανό, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, καθώς και εννέα μέλη της οικογένειάς του, περιλαμβανομένων παιδιών, όπως κατατείνουν όλες οι πληροφορίες και δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες.

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή έρευνα που αμφισβητεί την εκδοχή της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν σχετικά με την αεροπορική επιδρομή της 29ης Αυγούστου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς ως θύμα φέρεται εργαζόμενος σε μη κυβερνητική οργάνωση που μετέφερε μπιτόνια με νερό.

«Ο άνδρας που η διοίκηση Μπάιντεν σκότωσε με drone, ήταν ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση ή ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους-Χορασάν;» ρώτησε τον Άντονι Μπλίνκεν ο Ρεπουμπλικανός γερουασιαστής, Ραντ Πολ, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την απόσυρση από το Αφγανιστάν. «Δεν γνωρίζω, καθώς το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή» απάντησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Απευθυνόμενος στον Μπλίνκεν, ο γερουσιαστής ανέφερε ότι εάν η αμερικανική επίθεση όντως σκότωσε αμάχους, μεταξύ αυτών παιδιά, τότε «δημιουργήσατε ενδεχομένως εκατοντάδες ή χιλιάδες νέους εν δυνάμει τρομοκράτες, βομβαρδίζοντας κακούς στόχους».

«Σκοτώσατε παιδιά»

Οι τελευταίες ώρες πριν τον τερματισμό της μακροβιότερης στρατιωτικής σύρραξης, στην οποία ενεπλάκησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, βρίσκουν παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι σε αναφορές για το θάνατο έως και δέκα αμάχων, ανάμεσά τους έξι παιδιά- στο αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα της Κυριακής κατά του ISIS-K στην Καμπούλ.

Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ τους και ένα νήπιο μόλις δύο ετών, όπως δήλωσαν συγγενείς σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το CNNi, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται πολλά διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.

Το χτύπημα με drone σε γειτονιά της Καμπούλ είχε κατά την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στόχο όχημα με ύποπτο βομβιστή του ISIS-K που συνιστούσε «άμεση απειλή» για το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

«Ήταν μία κανονική οικογένεια. Δεν ανήκουμε στο ISIS, ούτε στο Νταές, αυτό ήταν ένα σπίτι που έμεναν οι αδελφοί μου με τις οικογένειές τους» δήλωσε συγγενής των θυμάτων, την ώρα που βίντεο και εικόνες από τοπικά μέσα έδειχναν μαύρο καπνό να υψώνεται στη γειτονιά της Καμπούλ και ένα αυτοκίνητο τυλιγμένο στις φλόγες.

Οι τελευταίες ώρες πριν τον τερματισμό της μακροβιότερης στρατιωτικής σύρραξης, στην οποία ενεπλάκησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, βρήκαν τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι σε αναφορές για το θάνατο έως και δέκα αμάχων, ανάμεσά τους έξι παιδιά- στο αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα με done που εξαπέλυσαν την Κυριακή, 29 Αυγούστου,στην Καμπούλ.

Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ τους και ένα νήπιο μόλις δύο ετών, όπως είχαν δηλώσει την επομένη του πλήγματος συγγενείς σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το CNNi, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνταν πολλά διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.

Το χτύπημα με drone σε γειτονιά της Καμπούλ είχε κατά την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στόχο όχημα με ύποπτο βομβιστή του ISIS-K που συνιστούσε «άμεση απειλή» για το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

«Ήταν μία κανονική οικογένεια. Δεν ανήκουμε στο ISIS, ούτε στο Νταές, αυτό ήταν ένα σπίτι που έμεναν οι αδελφοί μου με τις οικογένειές τους» δήλωνε συγγενής των θυμάτων, την ώρα που βίντεο και εικόνες από τοπικά μέσα έδειχναν μαύρο καπνό να υψώνεται στη γειτονιά της Καμπούλ και ένα αυτοκίνητο τυλιγμένο στις φλόγες.

Ένας άλλος Αφγανός, ο Εμάλ Αχμάντι, δήλωσε στο BBC που στο χτύπημα έχασε τη μόλις δύο ετών κόρη του. Ανέφερε, επίσης, πως ο ίδιος και άλλα μέλη της οικογένειας είχαν υποβάλει αίτηση προς απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, και ανέμεναν τηλεφώνημα για να κατευθυνθούν στο αεροδρόμιο. Ανάμεσα στα θύματα από το αεροπορικό πλήγμα ήταν και ο συγγενής του Αχμάντ Νάσερ, ο οποίος είχε εργαστεί ως διερμηνέας για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η οικογένεια του οδηγού του οχήματος Εζμαράι Αχμαντί είχε δηλώσει επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μία ημέρα μετά την επίθεση, ότι δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους New York Times, που βασίζονται σε φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας και συνομιλίες, οι μετακινήσεις, που κρίθηκαν ύποπτες από τον αμερικανικό στρατό του Εζμαράι Αχμαντί την ημέρα του πλήγματος, αντιπροσώπευαν μια κανονική ημέρα. Ανέφερε, επίσης, ότι το πορτ-μπαγκάζ ήταν σίγουρα γεμάτο από μπιτόνια με νερό, που ο άνδρας μετέφερε σπίτι του.

Ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς την περασμένη Παρασκευή σχετικά με τις αποκαλύψεις των New York Times, απάντησε ότι η έρευνα συνεχίζεται, όμως διαβεβαίωσε πως ο στρατός συνεχίζει «να πιστεύει» ότι το πλήγμα «απέτρεψε μια επικείμενη απειλή εναντίον του αεροδρομίου», όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η αμερικανική επιχείρηση εκκένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ