ΚΟΣΜΟΣ

Συζήτηση για την Κατάσταση της ΕΕ: Για «πανδημία ανεμβολίαστων» προειδοποιεί η Φον ντερ Λάιεν

Συζήτηση για την Κατάσταση της ΕΕ: Για «πανδημία ανεμβολίαστων» προειδοποιεί η Φον ντερ Λάιεν
REUTERS via ASSOCIATED PRESS / POOL PHOTO

Το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και η μελλοντική κατεύθυνση της ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής συζήτησης «για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. 

Ο ρυθμός του εμβολιασμού κατά της Covid-19 πρέπει να επιταχυνθεί σε όλο τον πλανήτη για να αποφευχθεί «μια πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ.

Η δεύτερη τέτοια ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αφότου ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν πραγματοποιείται έπειτα από δύο χρόνια τα οποία έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές της ένωσης με την πανδημία της Covid-19, μια απότομη οικονομική πτώση και τις εντάσεις εξαιτίας του Brexit.

«Ας βεβαιωθούμε ότι δεν θα μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στην ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Ανακοινώνοντας μια νέα δωρεά άλλων 200 εκατ. δόσεων μέχρι τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ανησυχεί επίσης για τη διακύμανση των ποσοστών των εμβολιασμένων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Είναι μια επένδυση αλληλεγγύης και είναι επίσης μια επένδυση στην παγκόσμια υγεία», δήλωσε για τη δωρεά των 200 εκατ. δόσεων ενώ υπογράμμισε πως, μολονότι στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι περισσότεροι από το 70% των ενηλίκων, «λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίων έχουν χορηγηθεί στις φτωχές χώρες».

«Η επόμενη χρονιά θα είναι άλλη μια δοκιμασία χαρακτήρα», τόνισε.

Στο τέλος Αυγούστου, το 70% του ενήλικου πληθυσμού στις 27 χώρες της ΕΕ ήταν πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19. Αυτό ήταν ένα ορόσημο μετά τη βραδεία εκκίνηση των εμβολιασμών, αλλά κρύβει επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Προσφυγικό

Η Πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για ένα νέο κοινό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Παράλληλα, προανήγγειλε την παροχή επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι, αν δεν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να διαχειριστούμε τη μετανάστευση, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν, ενώ οι έμποροι και οι διακινητές ανθρώπων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους. Αναφερόμενη στην κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, είπε ότι παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλες χώρες και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις.

«Το νέο Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις», επέμεινε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος συνεννόησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι εδώ και χρόνια η πρόοδος είναι πραγματικά επώδυνα βραδεία. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου. Είναι θέμα εμπιστοσύνης, είπε. «Το θέμα της μετανάστευσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να μας διχάζει», ανέφερε.

Tις επόμενες εβδομάδες η συζήτηση για την οικονομική διακυβέρνηση

Δεκαεννέα κράτη μέλη της ΕΕ θα δουν φέτος την οικονομία τους να επιστρέφει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την πανδημία, ενώ τα άλλα θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, δήλωσε ακόμη η φον ντερ Λάιεν.

«Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος» που κάναμε στην προηγούμενη οικονομική κρίση με την βιαστική επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα που προκάλεσε ύφεση, υποσχέθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τα διδάγματα από την προηγούμενη οικονομική κρίση μπορούν να μας βοηθήσουν, είπε.

Η ίδια τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, μια συζήτηση που θα διαρκέσει όλο το 2022 , προτού δηλαδή επανενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι στη χρηματοπιστωτική κρίση χρειάστηκαν 8 χρόνια για να επιστρέψει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ σε επίπεδα προ κρίσης, ενώ αυτή τη φορά εκτιμάται ότι το ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ θα επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης ως το τέλος του χρόνου, καθώς η ανάπτυξη αποδεικνύεται υψηλότερη από το αναμενόμενο. Παράλληλα επισήμανε ότι οι επενδύσεις που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης βοηθούν τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη ευημερία, ενώ θα αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα των οικονομιών.

Τι είναι η συζήτηση για την «κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Η «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Επιτροπής για το προσεχές έτος και το όραμά της για το μέλλον.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου θα εξετάσουν τόσο τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της, όσο και τις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες.

Η συζήτηση αυτή αποτελεί σημείο-κλειδί της δημοκρατικής διαδικασίας στην ΕΕ, καθώς επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να ζητήσουν από την Επιτροπή συγκεκριμένες απαντήσεις, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους.

Οι προτεραιότητες που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την περσινή συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν επίκαιρες: Η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στα εμβληματικά της προγράμματα, όπως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ