AUKUS: Κοινό μέτωπο από ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία απέναντι στην Κίνα
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου προχώρησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), ο Λευκός Οίκος, η Ντάουνινγκ Στριτ και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Τζο Μπάιντεν, Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσαν τη στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών μέσα από την νεοσύστατη ομάδα εργασίας, την AUKUS, ενώ παράλληλα γνωστοποίησαν τη σύμπραξη στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού ενάντια στην Κίνα.
Παρά το γεγονός ότι στην κοινή τους ανακοίνωση δεν αναφέρθηκε άμεσα η Κίνα ως «απειλή», εντούτοις η συγκεκριμένη τριμερής σύμπραξη αποσκοπεί ευθέως στο να «φρενάρει» την άνοδο της ασιατικής υπερδύναμης.
Η AUKUS, παραπέμπει στα αρχικά των τριών χωρών Αυστραλία (Australia), Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdon) και ΗΠΑ (United States).
Στόχος της AUKUS είναι η ανταλλαγή υψηλών τεχνολογιών και τεχνογνωσίας συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια.
Όπως επισήμαναν οι τρεις ηγέτες, η συνεργασία AUKUS σκοπεύει να «προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές», ώστε να «χτιστεί ένα ειρηνικό μέλλον».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια. Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον ήδη παρέχει σχετική τεχνογνωσία στο Λονδίνο.
Ωνάσειο Νοσοκομείο: Σε λειτουργία η πρώτη κινητή μονάδα εξειδικευμένης υποστήριξης καρδιάς-πνευμόνων
16:01
Τέρας ψυχραιμίας άνδρας στις ΗΠΑ: Βρήκε αρκούδα στο φορτηγάκι του και κατάφερε να τη διώξει
15:55
«Πυρά» από ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ. στην κυβέρνηση για τις καταδίκες στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
15:48
Αγρίνιο: Στη φυλακή 50χρονος για τρεις εμπρησμούς - Οι ισχυρισμοί του στη δίκη
15:44