ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία- Κορωνοϊός: H αύξηση των κρουσμάτων φέρνει την επιτάχυνση εμβολιασμών

Αυστραλία- Κορωνοϊός: H αύξηση των κρουσμάτων φέρνει την επιτάχυνση εμβολιασμών
AP Photo

Η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία ανέφερε σήμερα το μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων της, ενώ η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα καλλιεργεί ελπίδες για χαλάρωση των περιορισμών, με ποσοστό περίπου 70% των ενηλίκων να έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Η Βικτόρια, στην οποία βρίσκεται η πόλη της Μελβούρνης ανέφερε 514 νέα κρούσματα μόλυνσης, ξεπερνώντας τον υψηλότερο ετήσιο αριθμό των 473 ημερήσιων κρουσμάτων που αναφέρθηκε τη Δευτέρα.

Το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη, που είναι οι μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας έχουν εντείνει τις προσπάθειες εμβολιασμού, καθώς η χώρα δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων, από την παραλλαγή Δέλτα που μεταδίδεται ταχύτατα.

Ποσοστό περίπου 50% του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων Αυστραλών τελεί υπό αυστηρά μέτρα περιορισμού στα σπίτια τους.

Ωστόσο, ακόμη οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Αυστραλία είναι αρκετά χαμηλότεροι συγκρινόμενοι με τους αριθμούς των κρουσμάτων σε αρκετές άλλες χώρες.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει 80.000 κρούσματα μόλυνσης και 1.128 θάνατοι, ενώ οι αρχές έχουν υποσχεθεί τη χαλάρωση αρκετών σκληρών περιοριστικών μέτρων, ίσως τον επόμενο μήνα, ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών.

«Το ποσοστό 70% και 80% των εμβολιασμένων με διπλή δόση μπορεί να επιτευχθεί. Συνέχισε Αυστραλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον στη διάρκεια μιας ενημέρωσης των ΜΜΕ στην Καμπέρα.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο για το άνοιγμα της κοινωνίας που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παροτρύνει τις πολιτείες και περιοχές να αρχίσουν να ζουν με τον κορωνοϊό, μόλις επιτευχθούν τα παραπάνω υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Μέχρι τώρα, το 44% των ανθρώπων με ηλικία άνω των 16 ετών έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ενώ το 69% έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Αξιωματούχοι στη Νέα Νότια Ουαλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του χειρότερου ξεσπάσματος των κρουσμάτων στην Αυστραλία παρότρυναν θερμά τους κατοίκους της πολιτείας να εμβολιαστούν, καθώς αναφέρθηκαν δώδεκα νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό, ενώ δέκα από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους δεν είχαν εμβολιαστεί.

Συνολικά, 1.351 νέα κρούσματα μόλυνσης έχουν εντοπιστεί στην αναφερόμενη πολιτεία, με το μεγαλύτερο αριθμό από αυτά να έχει αναφερθεί στην πολιτειακή πρωτεύουσα Σίδνεϊ, έναντι της προηγούμενης καταμέτρησης των 1.259 κρουσμάτων.

Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε δώδεκα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία, έληξε το βράδυ της Τετάρτης, καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί.

Στη Βικτόρια, η κάλυψη της πρώτης δόσης του εμβολίου θα φτάσει σε ποσοστό 70% αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της πολιτείας, οπότε και θα γίνει άρση μερικών περιορισμών στα ταξίδια και στην άσκηση σε εξωτερικούς χώρους για τη Μελβούρνη.

Τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της Μελβούρνης έχουν περιοριστεί από την επιβολή lockdown για έκτη φορά.

Στην πόλη, έχουν επιβληθεί τα περισσότερα lockdown από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Αυστραλία, από την έναρξη της πανδημίας.

Μία διαμαρτυρία κατά του lockdown προγραμματίζεται στη Μελβούρνη για το Σαββατοκύριακο, με τις αρχές να προσπαθούν να την αποτρέψουν, εμποδίζοντας τη μετακίνηση με δημόσια μέσα μεταφοράς, αλλά και αναπτύσσοντας χιλιάδες αστυνομικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ