ΚΟΣΜΟΣ

Αμυντική συμμαχία AUKUS: Στη Σύνοδο Κορυφής «έρχεται» το σύμφωνο που αιφνιδίασε την ΕΕ

Αμυντική συμμαχία AUKUS: Στη Σύνοδο Κορυφής «έρχεται» το σύμφωνο που αιφνιδίασε την ΕΕ
Johanna Geron/Pool Photo via AP

Αιφνιδιασμένη από τη στρατηγική συμμαχία Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσει το σύμφωνο αμυντικής σύμπραξης AUKUS στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, σφυρηλατώντας παράλληλα τη δική της στρατηγική για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού.

Σε συνέχεια της δήλωσης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ότι η ΕΕ δεν είχε ενημερωθεί επί του στρατηγικού συμφώνου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, γνωστοποίησε πως το σύμφωνο AUKUS, καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη ζώνη Ινδικού-Ειρηνικού, θα τεθούν επί τάπητος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

«Η εταιρική σχέση ασφάλειας AUKUS καταδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη για μία κοινή προσέγγιση της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Μια ισχυρή στρατηγική της ΕΕ για τη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Χαιρετίζω τη σημερινή παρουσίαση της στρατηγικής του Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Μπορέλ: Λυπούμαστε που δεν ενημερωθήκαμε - Κατανοούμε τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας

Τη λύπη του που η ΕΕ δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία AUKUS, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας παράλληλα ότι κατανοεί τη δυσαρέσκεια της γαλλικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε να ενημερωθούμε καλύτερα τι σημαίνει αυτή η συμφωνία. Λυπούμαστε που δεν μας ενημέρωσαν, που δεν μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος σε αυτές τις συνομιλίες» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό.

Η Γαλλία έχει αντιδράσει οργισμένα για το σύμφωνο AUKUS -το οποίο στην πράξη ακυρώνει υπάρχουσα συμφωνία ύψους 40 εκατ. δολαρίων για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων εκ μέρους της Καμπέρα- και θα βοηθήσει αντίθετα την Αυστραλία να αποκτήσει υποβρύχια με πυρηνική πρόωση από τις ΗΠΑ.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες του Ινδοειρηνικού. «Αυτή η νέα συμμαχία υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η περιοχή του Ινδοειρηνικού για την ασφάλειά μας και για τις οικονομικές μας δυνατότητές» σημείωσε.

Το αμυντικό σύμφωνο έχει προκαλέσει επίσης την οργή της Κίνας, η οποία υποστηρίζει ότι συνιστά ισχυρό πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Διαβάστε αναλυτικά

Οργή από τη Γαλλία: «Πισώπλατη μαχαιριά» η συμμαχία AUKUS - Καταπέλτης και το Πεκίνο

AUKUS: Σε αχαρτογράφητα νερά η Αυστραλία με πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρος

«Κατανοώ τον βαθμό απογοήτευσης της γαλλικής κυβέρνησης και συμφωνώ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας, αναφορικά με την ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσία της ΕΕ στον Ινδοειρηνικό για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» υπογράμμισε.

«Δεν είναι η σωστή στιγμή να αξιολογηθούν οι διατλαντικές σχέσεις»

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις της συμμαχίας AUKUS στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε πως «δεν πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε υπό αμφισβήτηση τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βελτιωθεί πολύ με τη νέα διακυβέρνηση».

Και προσέθεσε ότι δεν είναι η σωστή στιγμή να αξιολογηθούν οι διατλαντικές σχέσεις, λέγοντας:

«Ας μη μπερδεύουμε τα αχλάδια με τα μήλα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες στον Ινδοειρηνικό, όπως και με την Αυστραλία και δεν θα δράσουμε ad-hoc, λόγω μεμονωμένων γεγονότων όπως αυτών που ακούσαμε σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Αυστραλία για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα συνεχιστούν».

Παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για τον Ινδοειρηνικό

Ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε σήμερα τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία με τις χώρες του Ινδοειρηνικού, λέγοντας τα εξής:

«Το παγκόσμιο κέντρο βάρους κινείται προς τον Ινδοειρηνικό, τόσο από γεωοικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη. Το μέλλον της ΕΕ είναι αλληλένδετο με εκείνο του Ινδοειρηνικού. Στην περιοχή αυτή, η ΕΕ αποτελεί ήδη τον κορυφαίο επενδυτή, τον κύριο εταίρο αναπτυξιακής συνεργασίας και έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους. Η δέσμευσή μας έχει ως στόχο τη διατήρηση ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδοειρηνικού για όλους, με παράλληλη οικοδόμηση ισχυρών και μακροχρόνιων εταιρικών σχέσεων για τη συνεργασία σε θέματα από την πράσινη μετάβαση, τη διακυβέρνηση των ωκεανών ή το ψηφιακό θεματολόγιο έως την ασφάλεια και την άμυνα».

Η στρατηγική της ΕΕ στον Ινδοειρηνικό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αυστραλία, την Ινδονησία και τη Νέα Ζηλανδία και την επανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Ινδία.

Περιλαμβάνει επίσης, τη σύναψη συμφωνιών εταιρικής σχέσης και συνεργασίας με τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, τη σύναψη πράσινων συμμαχιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των ωκεανών, την επέκταση του δικτύου ψηφιακών εταιρικών σχέσεων και την ενισχυμένη ναυτική παρουσία των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ