ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επίσκεψη Μέρκελ στον Μακρόν, αλλά δεν ήταν «αποχαιρετισμός»

Γαλλία: Επίσκεψη Μέρκελ στον Μακρόν, αλλά δεν ήταν «αποχαιρετισμός»
AP Photo/Michel Euler

Την τελευταία της επίσκεψη στη Γαλλία πριν τις γερμανικές κάλπεςτης 26ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες και θα σηματοδοτήσουν τη λήξη της μακράς πολιτικής διαδρομής της, πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ, δεσμευόμενη από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά έως ότου συγκροτηθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Στα 16 χρόνια της εξουσίας της, η Άνγκελα Μέρκελ έχει γνωρίσει τέσσερις Γάλλους προέδρους και έχει σφυρηλατήσει στενές σχέσεις με όλους τους.

Εντούτοις, ο Μακρόν φέρεται να ανησυχεί σχετικά με το ενδεχόμενο πολιτικής παράλυσης μετά τις εκλογές, αναφέρουν βοηθοί του.

Μία συνήθως παρατεταμένη περίοδος για τον σχηματισμό συνασπισμού στη Γερμανία θα καταστήσει δύσκολο για τη Γαλλία να προωθήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της μεταρρυθμίσεων για την ΕΕ, μόλις αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρώτο μισό του επόμενου έτους.

Βάσει του γερμανικού Συντάγματος, η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος μέχρι η πλειοψηφία των βουλευτών της Μπούντεσταγκ εκλέξει έναν διάδοχο.

«Μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης, η κυρία καγκελάριος, η αγαπητή Άνγκελα Μέρκελ, και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χέρι χέρι σε σημαντικά ζητήματα, στα οποία επιδιώκουμε να δώσουμε γαλλο-γερμανικές λύσεις, όπως κάναμε από την πρώτη ημέρα», δήλωσε ο Μακρόν στα σκαλιά του Ελιζέ, πριν από ένα δείπνο εργασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε από πλευράς της:

«Συζητήσαμε επίσης ότι θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από τη γερμανική πλευρά, προκειμένου να μην 'παγώσουν' οι αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν».

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε θέματα που κυμαίνονται από το Αφγανιστάν και τη Λευκορωσία έως την Ουκρανία και τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις εκπομπές αερίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τους υποψηφίους για την καγκελαρία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη Γερμανία στο Μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη εβδομάδα και τους ζήτησε να εξηγήσουν τα πιθανά σενάρια για έναν συνασπισμό στη Γερμανία και πώς οι ίδιοι βλέπουν να εξελίσσονται οι εκλογές, ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Σύμβουλος του Ελιζέ ανέφερε, πάντως, πως η συνάντηση με τη Μέρκελ, η τελευταία πριν από τις εκλογές, δεν ήταν ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο. Θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία γι' αυτό στο Παρίσι αργότερα, σύμφωνα με τον σύμβουλο, ο οποίος προσέθεσε πως οι δύο ηγέτες ελπίζουν να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις σε θέματα, όπως η μετανάστευση με φόντο την αφγανική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ