ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συναγερμός για τρομοκρατικά χτυπήματα σε Κωνσταντινούπολη και Αττάλεια

Τουρκία: Συναγερμός για τρομοκρατικά χτυπήματα σε Κωνσταντινούπολη και Αττάλεια
Φωτογραφία από πρόσφατη βομβιστική ενέργεια στο Ντιγιάρμπακιρ REUTERS

Η αμερικανική πρεσβεία της Τουρκίας, ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα στην επίσημη σελίδα της, πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα σε τουριστικές περιοχές, κυρίως σε πλατείες και αποβάθρες της Κωνσταντινούπολης και της Αττάλειας.

Συγκεκριμένα, νουθετεί τους τουρίστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν βρίσκονται κοντά στις περιοχές αυτές, και να είναι σε διαρκή ενημέρωση από τα ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ πριν από λίγο καιρό και είχαν διατάξεις τις οικογένειες των αμερικανών αξιωματικών που υπηρετούν στα Αδανα, στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, και στις βάσεις της Σμύρνης και στη Μούγλας (νοτιοδυτική Τουρκία) να φύγουν από τη χώρα, όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση της Διοίκησης Ευρώπης, που υπογράφεται, από τον ίδιο τον υπουργό Αμύνης Ας Κάρτερ.

«Κατανοούμε ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στις οικογένειες των στρατιωτικών μας αλλά πρέπει να τους κρατήσουμε ασφαλείς» αναφέρει ο Φίλιπ Μπρίντλαβ, διοικητής των δυνάμεων Ευρώπης, τονίζοντας πάντως ότι η απόφαση δεν σημαίνει μόνιμη αποχώρηση των οικογενειών από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε τουρκικό έδαφος.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας το 2016, στην Τουρκία η οποία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει πολλαπλές απειλές ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στα σύνορά της. Η Τουρκία συμμετέχει επίσης στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία.

Την ανησυχία εντείνει το γεγονός Τουρκία διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στα νοτιοανατολικά σύνορά της, μετά την κατάρρευση -τον περασμένο Ιούλιο- συμφωνίας εκεχειρίας, η εφαρμογή της οποίας τηρήθηκε για 2,5 χρόνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ