ΚΟΣΜΟΣ

To Facebook κατέβαζει τις σελίδες που πουλάνε όπλα

To Facebook κατέβαζει τις σελίδες που πουλάνε  όπλα

Περίστροφα, τουφέκια και πολυβόλα που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται στη Βρετανία, τίθενται προς πώληση από ομάδες στο Facebook.

«Οτιδήποτε πέφτει στην υπόληψη μας που περιέχει παράνομο υλικό, διαγράφεται μέσα σε μια εβδομάδα», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Facebook.

Ερευνητές εκτιμούν για τη συγκεκριμένη αυτή παράνομη αγορά ότι, για την ώρα, λειτουργεί, ως επί το πλείστον, εντός Λιβύης και για τις δικές της ανάγκες. Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και χώρες όπως η Συρία, η Αίγυπτος και η Υεμένη.

Ο αριθμός των μελών, των κλειστών ή μυστικών ομάδων στο Facebook, στις οποίες διαφημίζεται ο προς πώληση οπλισμός, ποικίλλει. Κάποιες ομάδες έχουν λιγότερα από 400 μέλη, κάποιες άλλες μέχρι και 14.000. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες έχουν ονόματα που παραπέμπουν στον σκοπό που εξυπηρετούν, όπως η «Λιβυκή Αγορά Πυροβόλων Όπλων». Το γεγονός ότι οι ομάδες αυτές είναι κλειστές ή μυστικές, άρα σπανίως γίνεται αναφορά εναντίον τους, εξηγεί το γιατί δεν εντοπίζονται εύκολα.

Οι πωλητές φαίνεται να διαπραγματεύονταν με τους αγοραστές με μηνύματα και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Από την πλευρά του το Facebook συμπλήρωσε ότι «ασφαλώς και είναι ενάντια στην πολιτική μας τέτοιες εγκληματικές δράσεις και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τις αποτρέψουμε. Ενθαρρύνουμε όλη την κοινότητα να καταγγέλλει τέτοιου είδους περιστατικά, ώστε η ομάδα των ειδικών μας να ελέγχει το περιεχόμενο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ