ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS - Γαλλία: Ανακαλούνται οι πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία

AUKUS - Γαλλία: Ανακαλούνται οι πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Αυστραλία
AP Photo/Alex Brandon

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις, αντιδρώντας στη στρατηγική αμυντική σύμπραξη AUKUS και το σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

«Αντίποινα» για την AUKUS

Oι γαλλικές Αρχές είχαν ήδη προχωρήσει στην ακύρωση εκδήλωσης που επρόκειτο να παρατεθεί σήμερα, Παρασκευή, στην κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, αντιδρώντας στη στρατηγική αμυντική σύμπραξη AUKUS και το σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Η δεξίωση επρόκειτο να παρατεθεί για τον εορτασμό της επετείου μίας ναυμαχίας, αποφασιστικής σημασίας για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στη νίκη του γαλλικού στόλου επί του βρετανικού, στις 5 Σεπτεμβρίου 1781.

Εν μέσω ευρύτερων διπλωματικών τριγμών και γαλλικής οργής για την ακύρωση του συμβολαίου ύψους 56 δισ. ευρώ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έσπευσε νωρίτερα να διαβεβαιώσει ότι η Γαλλία είναι «ζωτικός σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδοειρηνικό.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στον France Info χαρακτήρισε ως «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία την υπογραφή της συμφωνίας ενώ έκανε λόγο για «ωμή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», σημείωσε επίσης ο Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος αυτό το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ