ΚΟΣΜΟΣ

Εγκώμια Βούτσιτς στον Ερντογάν: Υπερδύναμη η Τουρκία με ρυθμιστικό ρόλο στα Βαλκάνια

Εγκώμια Βούτσιτς στον Ερντογάν: Υπερδύναμη η Τουρκία με ρυθμιστικό ρόλο στα Βαλκάνια
Turkish Presidency via AP, Pool

Η οικονομική συνεργασία Αγκυρας - Βελιγραδίου και περιφερειακά ζητήματα που αφορούν στα Βαλκάνια κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδρος των δύο χωρών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει την Τουρκία «υπερδύναμη στην περιοχή» αποδίδοντάς της ρυθμιστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η φιλία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Άγκυρας αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για τη σταθερότητα την περιοχή» δήλωσε στα σερβικά μέσα ενημέρωσης ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατόπιν της συνάντησής του με τον Ερντογάν, στο πλαίσιο ανεπίσημης μονοήμερης επίσκεψης στην Τουρκία.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία, η υλοποίηση έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται με τουρκικά δάνεια, όπως ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγιεβο και θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη σύγκλιση του Ανωτάτου Κρατικού Συμβουλίου Συνεργασίας, όπως και επίσημη επίσκεψη Ερντογάν προσχώς στη Σερβία.

«Μέχρι το τέλους του έτους θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στη Σερβία και τότε θα έχουμε την ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση σημαντικών ζητημάτων για τα Βαλκάνια και ολόκληρη την περιοχή. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη» είπε μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας απέδωσε ευθέως στην Άγκυρα ρυθμιστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (AP Photo/Darko Vojinovic)

«Η περαιτέρω ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία μας εγγυάται την ασφάλεια, αφού η Τουρκία είναι υπερδύναμη στην περιοχή και πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Αυτό μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια πιο ορθολογική και καλύτερη σχέση με τους μουσουλμάνους διαφορετικών ομάδων, με τους Βόσνιους και όλους τους άλλους στην περιοχή μας, εν μέρει και με τους Αλβανούς. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για εμάς» δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος μετά τις συνομιλίες του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ