ΚΟΣΜΟΣ

«Σκοτάδι» στο Αφγανιστάν: Αποκλείουν οι Ταλιμπάν τα κορίτσια από τη μέση εκπαίδευση

«Σκοτάδι» στο Αφγανιστάν: Αποκλείουν οι Ταλιμπάν τα κορίτσια από τη μέση εκπαίδευση
AP Photo/Felipe Dana

Στο «σκοτάδι» βυθίζουν ξανά οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν με τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τη μέση εκπαίδευση. Τα σχολεία ανοίγουν μόνο για τα αγόρια, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων καταργείται και αντικαθίσταται με την «Αστυνομία Ηθών»...

Σε συνέχεια ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι Ταλιμπάν σχετικά με τη σημερινή επανέναρξη των μαθημάτων για τα αγόρια στα γυμνάσια και τα λύκεια -η οποία δεν περιλάμβανε καμία αναφορά στα κορίτσια- η UNESCO καλεί στην επιστροφή τους στις τάξεις, προειδοποιώντας έναντι «μη αναστρέψιμων συνεπειών» για το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Και μολονότι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν υποστήριξε ακολούθως ότι υπάρχουν σχέδια για να ανοίξουν σύντομα τα σχολεία θηλέων (έχουν απαγορευτεί ήδη οι μεικτές τάξεις), όλα δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν επανέρχονται στην προ 20ετίας σκληρή διακυβέρνηση παρότι μετά την κατάκταση της εξουσίας επιχείρησαν να «εξάγουν» ένα πιο μετριοπαθές προφίλ.

«Όλα μοιάζουν πολύ σκοτεινά. Κάθε μέρα ξυπνάω και αναρωτιέμαι γιατί είμαι ζωντανή. Ανησυχώ τόσο πολύ για το μέλλον. Πρέπει να μείνω στο σπίτι και να περιμένων κάποιος να χτυπήσει την πόρτα και να ζητήσει να με παντρευτεί; Αυτός είναι ο σκοπός της γυναίκας;» λέει συντετριμμένη στο BBC μαθήτρια στο Αφγανιστάν, η οποία ήλπιζε να γίνει δικηγόρος».

«Η μητέρα μου ήταν αγράμματη, και ο πατέρας μου συνεχώς την εκφόβιζε και την αποκαλούσε ανόητη. Δεν ήθελα η κόρη μου να γίνει σαν τη μητέρα μου» λέει με πόνο και οργή ο πατέρας της μαθήτριας.

Πάνω από έναν μήνα αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέμειναν κλειστά. Σε ορισμένα από τα σχολεία που κατάφεραν να λειτουργήσουν, τα κορίτσια έως την έκτη δημοτικού μπόρεσαν να παραστούν και οι φοιτήτριες επέστρεψαν στα πανεπιστημιακά μαθήματα. Όμως τα λύκεια για τα κορίτσια παρέμειναν κλειστά.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν υποστηρίξει πως δεν θα επαναλάβουν τις φονταμενταλιστικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η οποία είχε απαγορεύσει την εκπαίδευση των κοριτσιών και υποσχέθηκαν πως τα κορίτσια θα μπορούν να σπουδάσουν, εφόσον το κάνουν σε χωριστές από τα αγόρια τάξεις.

Καμία αναφορά στα κορίτσια

Αν και οι Ταλιμπάν δεν έδωσαν εντολή τα σχολεία να κλείσουν, μετά την ανάληψη της εξουσίας, η οργάνωση έχει πει πως η κατάσταση ασφαλείας σημαίνει πως πολλές δραστηριότητες για γυναίκες και κορίτσια δεν είναι προς το παρόν δυνατές και στην τελευταία ανακοίνωση δεν υπήρξε καμία αναφορά στα κορίτσια.

Γνωστοποιείται μόνο πως τα κρατικά και ιδιωτικά σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και τα επίσημα θρησκευτικά σχολεία μαντράσα θα ανοίξουν από σήμερα, Σάββατο.

«Όλοι οι δάσκαλοι και τα αγόρια μαθητές θα πρέπει να παραστούν στο σχολείο» επισημαίνεται.

Η UNESCO ζητά την επιστροφή των κοριτσιών στις τάξεις

Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) απηύθυνε έκκληση για το άνοιγμα των σχολείων για τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας έναντι των «μη αναστρέψιμων συνεπειών» για το 50% του πληθυσμού της χώρας.

«Εάν αυτή η απαγόρευση [για τα κορίτσια] διατηρηθεί, θα συνιστά σημαντική παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση για τα κορίτσια και τις γυναίκες» καταγγέλλει η UNESCO σε σχετική ανακοίνωση.

«Καλούμε τους υπεύθυνους αυτής της ανακοίνωσης να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να ξανανοίξουν τα σχολεία για όλους τους Αφγανούς μαθητές, αγόρια και κορίτσια» προστίθεται.

Η διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, αναφέρει ότι το «μέλλον του Αφγανιστάν εξαρτάται από την εκπαίδευση των κοριτσιών και των αγοριών» και προσθέτει πως «είναι εξίσου σημαντικό στο σύνολο των γυναικών εκπαιδευτικών να επιτραπεί να επιστρέψουν στο σχολείο για να διδάξουν, προσφέροντας ένα ασφαλές και ανοικτό σε όλους περιβάλλον μάθησης».

«Η UNESCO προειδοποιεί έναντι των μη αναστρέψιμων συνεπειών που θα μπορούσε να προκαλέσει το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στα κορίτσια να επιστρέψουν σύντομα στο σχολείο, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης» σημειώνει η Αζουλέ.

«Ειδικότερα, μια καθυστερημένη επιστροφή των κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύει να τις θέσει στο περιθώριο στην εκπαίδευση και τελικά στη ζωή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν πλήρως την εκπαίδευσή τους και να τις εκθέσει σε αρνητικούς μηχανισμούς προσαρμογής, όπως τον εξαναγκαστικό γάμο» προειδοποιεί.

Aντικατέστησαν το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων με την «Αστυνομία Ηθών»

Οι Ταλιμπάν παράλληλα κατήργησαν το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων και το αντικατέστησαν με την «Αστυνομία Ηθών», γνωστή για τις φονταμενταλιστικές θέσεις της κατά την πρώτη διακυβέρνηση των ισλαμιστών, πριν από 20 χρόνια.

Εργάτες αντικατέστησαν τις πινακίδες στο κτίριο του υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεωνμε άλλες που έγραφαν «Υπουργεία Προσευχής και Καθοδήγησης και Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς».

Οι εργαζόμενες στο υπουργείο έλεγαν ότι προσπαθούσαν να πάνε στη δουλειά τους εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά τους έλεγαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Τελικά, οι πύλες του κτιρίου σφραγίστηκαν την Πέμπτη. Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν πολλά μηνύματα που δείχνουν τις εργαζόμενες να διαδηλώνουν έξω από το κτήριο επειδή έχασαν τη δουλειά τους.

«Κανείς δεν ακούει τις γυναίκες μας» έγραψε μία γυναίκα στο Twitter. «Τι να περιμένουμε από αυτά τα κτήνη;» της απάντησε μια άλλη.

Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη.

Μολονότι επέμεναν ότι θα κυβερνήσουν με περισσότερη μετριοπάθεια σε σύγκριση με την περίοδο 1996-2001, οι Ταλιμπάν δεν επέτρεψαν στις περισσότερες γυναίκες να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εισήγαγαν επίσης ενδυματολογικούς κανόνες για τις φοιτήτριες.

Καμία γυναίκα δεν μετέχει στο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Την περίοδο 1996-2001 οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα συγγενή τους.

Τα μέλη του υπουργείου «Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς» συχνά μαστίγωναν γυναίκες εάν κυκλοφορούσαν μόνες τους. Αποστολή τους ήταν, επίσης, να φροντίζουν ώστε όλοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες που είχαν θέσει οι Ταλιμπάν, όπως ήταν η υποχρεωτική συμμετοχή στην προσευχή και η απαγόρευση στους άνδρες να ξυρίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ