ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στον Καναδά: Τι «ψηφίζουν» Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς

Εκλογές στον Καναδά: Τι «ψηφίζουν» Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς
Ton «φίλο» του Τζάστιν Τριντό στηρίζει στις καναδικές κάλπες ο Μπαράκ Ομπάμα AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, Fil

Μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δύο ακόμη μορφές των Δημοκρατικών, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, και ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος, Μπέρνι Σάντερς, γνωστοποίησαν ποιον «ψηφίζουν» στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Δευτέρας στον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ, τον Καναδά.

«Είδα τον φίλο μου Τζάστιν Τριντό να αποδεικνύει τον ηγετικό του ρόλο στον αγώνα για να προσφερθούν προσιτές υπηρεσίες βρεφονηπιακής φροντίδας, να προστατευθούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, να αναληφθεί φιλόδοξη δράση για το κλίμα» ανέφερε μέσω Twitter η άλλοτε Πρώτη Κυρία και υποψήφια για την προεδρία, η οποία υπέστη οδυνηρή ήττα από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ο προοδευτικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξή του στο Νέο Δημοκρατικό Κόμμα και τον ηγέτη του Τζάγκμιτ Σινγκ.

Ο βετεράνος της αμερικανικής αριστεράς εξήρε έναν «ηγέτη που έχει το σθένος να κάνει τους πλούσιους να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί ώστε οι πάντες να μπορούν να έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται».

Οι τοποθετήσεις των Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς διαδέχονται αυτή του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στηρίζει τον «φίλο» του Τζάστιν Τριντό, όπως και στις εκλογές του 2019.

«Ο Τζάστιν υπήρξε αποτελεσματικός ηγέτης και ισχυρή φωνή υπέρ των δημοκρατικών αξιών και είμαι υπερήφανος για το έργο που φέραμε σε πέρας μαζί» δήλωσε ο Ομπάμα με το βλέμμα στις καναδικές κάλπες.

Το Φιλελεύθερο και το Συντηρητικό Κόμμα, οι δύο μεγάλες παρατάξεις στην καναδική πολιτική αρένα, φέρονται σχεδόν να ισοψηφούν στις προθέσεις ψήφου (στο 32%), ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα ακολουθεί με το 20%.

Προκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές, ο Τζάστιν Τριντό επιδιώκει να ανακτήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων την πλειοψηφία που είχε απολέσει πριν από σχεδόν δυο χρόνια. Αλλά το στοίχημα αυτό ενέχει τεράστιο ρίσκο και δεν αποκλείεται ακόμη και να εκθρονιστεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ