ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει ο Μακρόν ότι ακύρωσε συνάντηση με τον Ελβετό πρόεδρο λόγω... αμερικανικών F-35

Διαψεύδει ο Μακρόν ότι ακύρωσε συνάντηση με τον Ελβετό πρόεδρο λόγω... αμερικανικών F-35
Christophe Petit Tesson, Pool Photo via AP

Εν μέσω των σφοδρών αναταράξεων που έχει προκαλέσει στις σχέσεις της Γαλλίας με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία η αμυντική σύμπραξη AUKUS στον Ινδοειρηνικό, η γαλλική προεδρία διαψεύδει ότι ματαιώθηκε προγραμματισμένη για το Νοέμβριο συνάτηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ελβετό ομόλογό του, Γκι Παρμελέν, καθώς η Ελβετία επέλεξε να προμηθευτεί αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αντί για τα γαλλικά Rafale.

Ο ελβετικός Τύπος ανέφερε σήμερα, Κυριακή, ότι το ραντεβού ακυρώθηκε επειδή το Παρίσι είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο με τον οποίο οι Ελβετοί χειρίστηκαν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Ιούνιο, η Ελβετία αγόρασε 36 μαχητικά F35A της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin. Το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας συνέχισε όμως να συνομιλεί με άλλες αμυντικές βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων ήταν και η γαλλική Dassault, μολονότι είχε ήδη ληφθεί η απόφαση για τα αμερικανικά μαχητικά.

Τόσο το Ελιζέ όσο και το γραφείο του Παρμελέν διέψευσαν ότι ακυρώθηκε η συνάντησή τους.

«Δεν ακυρώθηκε ποτέ και, πολύ περισσότερο, για τους λόγους που αναφέρονται» διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος [Μακρόν] επιβεβαίωσε κατ' αρχήν τη συνάντηση στις αρχές του 2021, οι Ελβετοί πρότειναν μια ημερομηνία τον Νοέμβριο και τους απαντήσαμε ότι θα το κοιτάζαμε» αλλά «τους είπαμε αυτό το καλοκαίρι ότι για τον Νοέμβριο θα ήταν δύσκολο» διευκρίνισε μια πηγή του Ελιζέ, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και ότι οι δύο πρόεδροι έχουν ήδη συναντηθεί, στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, τον Ιούλιο.

Το γραφείο του Παρμελέν υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το ραντεβού του Νοεμβρίου, αλλά μια πιθανή αλλαγή της ημερομηνίας δεν θεωρείται «ακύρωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ