ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: «Εκτοξεύτηκαν» οι εμβολιασμοί μετά το υποχρεωτικό green pass στην εργασία

Κορωνοϊός - Ιταλία: «Εκτοξεύτηκαν» οι εμβολιασμοί μετά το υποχρεωτικό green pass στην εργασία
AP Photo/Antonio Calanni

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επισημοποιεί την υποχρεωτική υιοθέτηση του «green pass» για την Covid-19 για τους υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους, αρχής γενομένης από την 15η Οκτωβρίου.

 

Σε θεαματική αύξηση των εμβολιασμών έναντι του κορωνοϊού οδήγησε το τελευταίο τριήμερο η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλει την υποχρεωτική χρήση του «πράσινού πάσου» στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας, αρχής γενομένης από την 15η Οκτωβρίου.

Από την Πέμπτη, όταν ανακοινώθηκε η σχετική απόφαση, μέχρι σήμερα, Κυριακή, κατά μέσο όρο, η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας αυξήθηκε κατά 40%.

Στις περιφέρειες του ιταλικού βορρά, μάλιστα, όπως στην Λομβαρδία και στην Εμίλια Ρομάνια, η αύξηση ξεπέρασε το 100%.

Ο λόγος, όπως μεταδίδει και η δημόσια τηλεόραση Rai, είναι ότι πολλοί αναποφάσιστοι προσέρχονται τώρα για εμβολιασμό, επειδή δεν θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Το «πάσο εμβολιασμένου» θα είναι υποχρεωτικό από τις 15 Οκτωβρίου και για αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους, όπως ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, αλλά και για τις οικιακές βοηθούς.

Στην περιφέρεια της Ρώμης, μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα, δυο ημέρες πρόκειται να αφιερωθούν αποκλειστικά στον εμβολιασμό των οικιακών βοηθών.

Την ίδια ώρα, στην Κάτω Ιταλία -και ιδίως στην Σικελία και την Καλαβρία- τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

Δεν καταγράφηκε θεαματική αλλαγή, ούτε μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικής χρήσης του «πάσου».

Μέχρι σήμερα, τέλος, το 76% των Ιταλών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο κατά του κορωνοϊού και έως το τέλος του μήνα, το συγκεκριμένο ποσοστό αναμένεται να αγγίξει το 80%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ