ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για τρομοκρατία ο κινηματογραφικός ήρωας της ταινίας «Hotel Rwanda»

Ένοχος για τρομοκρατία ο κινηματογραφικός ήρωας της ταινίας «Hotel Rwanda»
(AP Photo/Muhizi Olivier, File)

Ένοχο για συμμετοχή σε οργάνωση υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις έκρινε σήμερα δικαστήριο της Ρουάντα  τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, άλλοτε διευθυντή ξενοδοχείου που εμφανίζεται ως ήρωας στη χολιγουντιανή ταινία «Hotel Rwanda» για τη γενοκτονία του 1994.

Σύμφωνα με τη δικαστή Μπεατρίς Μουκαμουρένζι, ο Ρουσεσαμπαγκίνα ίδρυσε μια τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε επιθέσεις στη Ρουάντα και συνέβαλε οικονομικά σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η εν λόγω οργάνωση MRCD-FLN κατηγορείται για θανατηφόρες επιθέσεις με όπλα, χειροβομβίδες και εμπρησμούς στη Ρουάντα το 2018 και το 2019.

Η δικαστής δήλωσε ότι πρέπει να κριθούν ένοχοι για συμμετοχή σ' αυτή την τρομοκρατική οργάνωση και οι 20 κατηγορούμενοι, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ρουσεσαμπαγκίνα. «Επιτέθηκαν σε ανθρώπους στα σπίτια τους ή ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν στο δρόμο».

Ούτε ο Ρουσεσαμπαγκίνα, η οικογένεια του οποίου εξέφρασε ανησυχίες για την υγεία του, ούτε οι δικηγόροι του ήταν στο δικαστήριο για την ετυμηγορία, ενώ αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Η υπόθεση είχε μεγάλη προβολή αφότου ο 67χρονος Ρουσεσαμπαγκίνα συνελήφθη πέρυσι κατά την άφιξή του από το Ντουμπάι, όπου κατήγγειλε πως απήχθη από τις αρχές της Ρουάντα.

Αφότου ο ηθοποιός Ντον Τσιντλ τον υποδύθηκε ως ήρωα της ταινίας του 2004 «Hotel Rwanda», ο Ρουσεσαμπαγκίνα ήταν ένας εξέχων επικριτής του προέδρου Πολ Καγκάμε, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ υποστηρικτές του χαρακτήρισαν τη δίκη ντροπή και απόδειξη της ανελέητης μεταχείρισης που επιφυλάσσει ο Καγκάμε στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ισόβια κάθειρξη για εννέα κατηγορίες, που περιλάμβαναν τρομοκρατία, εμπρησμό, σύλληψη ομήρων και σχηματισμό ένοπλης ανταρτικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε από το εξωτερικό. Μετά την ανακοίνωση της αρχικής ετυμηγορίας, ένας από τους κατηγορουμένους ασθένησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί μικρή διακοπή της δίκης και να καθυστερήσουν οι ετυμηγορίες σε άλλες κατηγορίες και η ανακοίνωση των ποινών.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα έγινε παγκόσμια διασημότητα μετά την ταινία, η οποία τον εμφάνιζε να διακινδυνεύει τη ζωή του για να προσφέρει καταφύγιο σε εκατοντάδες ανθρώπους ως ο διευθυντής ενός ξενοδοχείου πολυτελείας στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα της Ρουάντα, κατά τις 100 ημέρες που διήρκεσε η γενοκτονία, όταν εξτρεμιστές Χούτου σκότωσαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, κυρίως της μειονότητας των Τούτσι.

Ο Τσιντλ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το ρόλο. Ο Ρουσεσαμπαγκίνα χρησιμοποίησε τη φήμη του για να προβάλλει αυτό που περιέγραψε ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Καγκάμι, ενός διοικητή των ανταρτών Τούτσι που πήρε την εξουσία όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Κιγκάλι και σταμάτησαν τη γενοκτονία.

Η δίκη του Ρουσεσαμπαγκινα άρχισε το Φεβρουάριο, έξι μήνες αφότου έφτασε στο Κιγκάλι με πτήση από το Ντουμπάι. Οι υποστηρικτές του λένε πως απήχθη· η κυβέρνηση της Ρουάντα έχει πει ότι ο Ρουσεσαμποαγκίνα ξεγελάστηκε ώστε να επιβιβαστεί σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε δηλώσει τότε πως η σύλληψή του ισοδυναμεί με καταναγκαστική εξαφάνιση, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ