ΚΟΣΜΟΣ

Ιμάμογλου: Εφικτή μια υγιής σχέση Ελλάδας-Τουρκίας

Ιμάμογλου: Εφικτή μια υγιής σχέση Ελλάδας-Τουρκίας
AP/Burhan Ozbilici

Σε συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τόνισε πως είναι δυνατή μια ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ μίλησε και για την επίσκεψή του στην Αθήνα, αύριο, Τρίτη, ως προσκεκλημένος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, κατά την οποία θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος του Καλού Κόμματος τον παρομοίασε με τον «Μωάμεθ τον Πορθητή», προκαλώντας αντιδράσεις. Οταν μάλιστα ερωτάται αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας δεν απαντάει.

Σημειώνει όμως με νόημα: Το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης που αισθάνονται κοντά στον πρόεδρο συζητούν καθημερινά για υποψήφιο πρόεδρο, ενώ υπάρχει πολύς χρόνος για τις εκλογές, αποτελεί στην πραγματικότητα μια ομολογία από τους ίδιους ότι υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στη χώρα.

Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επικαλείται το παράδειγμα της προσέγγισης Παπανδρέου Τζεμ για να υπογραμμίσει ότι είναι δυνατή μια υγιής και ειρηνική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, και χαρακτηρίζει «καθήκον μας» τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας με αμοιβαίες διπλωματικές κινήσεις και ισχυρές σχέσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της ζωής.

Ο 51χρονος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την τουρκική κυβέρνηση, στο φθηνό ψωμί το οποίο παράγει ο δήμος και απαντάει στις φήμες που τον θέλουν υποψήφιο για την προεδρία. Ο κ. Ιμάμογλου την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα, στο πρώτο του ταξίδι στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Εκρέμ Ιμάμογλου


– Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Αθήνα;

– Την Αθήνα θα την επισκεφθώ για πρώτη φορά και ήταν ανάμεσα στις πόλεις που ήθελα να δω. Εύχομαι αυτό το πρώτο μου ταξίδι να δημιουργήσει ωραίες ευκαιρίες και να συρρικνώσουμε το κενό της μη επίσκεψής μου μέχρι σήμερα. Με τον δήμαρχο της Αθήνας κύριο Κώστα Μπακογιάννη ήμασταν μαζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. σε όλη τη συνέντευξη ο κ. Ιμάμογλου χρησιμοποιεί την ονομασία Istanbul), αυτήν τη φορά θα είμαστε μαζί στην Αθήνα.

Αυτήν την επίσκεψη μπορούμε να τη δούμε ως μια ισχυρή επικοινωνία μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, καθώς η διπλωματία μεταξύ των πόλεων συμβάλλει σημαντικά στη διπλωματία μεταξύ των χωρών. Η σύγχρονη δημοκρατία δίνει στις πόλεις μεγάλη δύναμη και ευθύνη, με βάση τη διεθνή ειρήνη. Ως δύο δήμαρχοι ενεργούμε με αυτήν την επίγνωση.

– Πώς βλέπετε το μέλλον των σχέσεων της χώρας σας με την Ελλάδα;

– Η Τουρκία και η Ελλάδα σε πολλούς τομείς έχουν κοινό πολιτισμό, κοινό παρελθόν και κοινή ιστορία. Αυτές οι κοινές αξίες θα πρέπει να φέρουν στο προσκήνιο τη συνύπαρξη, παρά τα προβλήματα. Με αυτήν την επίγνωση, ο στόχος της διατήρησης της φιλίας και της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησαν ο Ατατούρκ και ο Βενιζέλος θα πρέπει πάντα να σημειώνει πρόοδο, ακόμη και αν περνάει δύσκολες στιγμές κατά καιρούς.

Ο αξέχαστος διάλογος που δημιουργήθηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών μας, του αείμνηστου Ισμαήλ Τζεμ, και του Γιώργου Παπανδρέου στο πρόσφατο παρελθόν, αποκάλυψε επίσης ότι είναι δυνατή μια υγιής και ειρηνική σχέση. Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε αυτήν τη διαδικασία με αμοιβαία διπλωματία και ισχυρές σχέσεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της ζωής.

– Ως δήμαρχοι των μεγαλύτερων πόλεων των δύο χωρών, τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει για να φέρει τους λαούς πιο κοντά;

– Σε περιφερειακό επίπεδο αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, όπως η υπερβολική μεταναστευτική ροή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι δύο γειτονικές χώρες πρέπει να διατηρούν πάντα ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου μπροστά σε τέτοια προβλήματα. Με την ορθολογική προσέγγιση των προβλημάτων μπορούμε να φωτίσουμε το μέλλον μας με συνεργασία.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι δύο χώρες είναι ήδη πολιτιστικά κοντά μεταξύ τους. Κοιτάξτε, ο θρυλικός μουσικός της Ελλάδας και του κόσμου, ο Μίκης Θεοδωράκης, τον οποίο χάσαμε στις αρχές αυτού του μήνα και μνημονεύουμε με μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, για πρώτη φορά πάτησε το πόδι του στην Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.

Η σχέση που καθιέρωσε με τον πολύτιμο καλλιτέχνη της χώρας μας Ζουλφού Λιβανελί άφησε μια ιστορική μνήμη στην πόλη μας. Η φιλία τους κράτησε 40 χρόνια. Πιστεύω ότι εμείς ως οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, κρατώντας ζωντανό αυτό το παράδειγμα, θα αναπτύξουμε πολύτιμες συνεργασίες που θα διαρκέσουν πολλά χρόνια.

– Μιλάτε συχνά για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ποια είναι η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη και πώς την αντιμετωπίζετε;

– Η Κωνσταντινούπολη έχει γίνει η μητρόπολη που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο. Διαχειριζόμαστε μια αρχαία πόλη που φιλοξενεί νόμιμους και παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες διαφορετικών προφίλ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μας αντιμετωπίζουμε έναν αριθμό 1,6 εκατομμυρίου – ίσως και πάνω από 2 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των μη εγγεγραμμένων. Δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί ένας τέτοιος παράτυπος μεταναστευτικός όγκος μόνο με τους πόρους μιας πόλης και μόνο ενός δήμου.

Και όλοι όσοι ζουν στην πόλη πληρώνουν το τίμημα αυτού του βάρους. Ως Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης, παρά τις δυσκολίες, έχουμε συμπεριλάβει στον πυρήνα της πολιτικής μας να παράσχουμε συνθήκες ανάπτυξης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Αφού αναλάβαμε καθήκοντα, δημιουργήσαμε τη μονάδα μετανάστευσης, επικεντρωθήκαμε στη συλλογή δεδομένων επειδή γνωρίζουμε την αξία τους σε αυτόν τον τομέα και δημιουργήσαμε την έκθεση «Ερευνα Μετανάστευσης της Κωνσταντινούπολης».

Με τη συνεργασία και τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες πραγματοποιήσαμε επίσης ισχυρές συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρέχουμε σημαντικές υπηρεσίες υγείας και υγιεινής στους μετανάστες.

Πραγματοποιούμε πολλές ακόμη εργασίες, όμως πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν θα υπάρξει γαλήνη στις χώρες των μεταναστών τους οποίους φιλοξενούμε, για να επιστρέψουν με ειρήνη και ασφάλεια στις χώρες τους.

– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε.;

– Είμαι δήμαρχος που θεωρεί ζωτικής σημασίας για την Τουρκία τον στόχο της Ε.Ε. Από αυτήν την άποψη θα ήθελα να έχω τη μεγαλύτερη συμβολή σε κάθε πρόοδο της χώρας μου. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, άδραξε αυτήν την ευκαιρία πριν από χρόνια και είχε μια σημαντική εξέλιξη. Η Ε.Ε. πρεσβεύει τη διάδοση των αξιών της ευημερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά σε αυτήν την Ενωση.

Η υλοποίηση του στόχου ένταξης θα βοηθήσει επίσης όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης, ιδιαίτερα τη γειτονική Ελλάδα. Ως εκ τούτου θα ήταν επωφελές για την Ελλάδα να δώσει προτεραιότητα στις προοπτικές της Τουρκίας και όχι στα προβλήματα. Αυτό το όφελος θα κάνει την περιοχή μας ισχυρότερη και πιο ειρηνική. Τι θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό από αυτό;

Το φθηνό ψωμί και η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Τούρκων

– Κατηγορείτε την κυβέρνηση πως θέτει εμπόδια στον δήμο της Κωνσταντινούπολης. Σε πρόσφατη ομιλία σας αναφερθήκατε στην προεδρία και στα υπουργεία και είπατε «αν θυματοποιήσετε τον Κωνσταντινουπολίτη, τότε και ο Κωνσταντινουπολίτης δεν θα σας αναγνωρίζει». Τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε; Πώς είναι οι επαφές σας και οι σχέσεις σας με τον πρόεδρο Ερντογάν;

– Διαχειρίζομαι τη μεγαλύτερη πόλη στην Τουρκία. Επομένως θα πρέπει να διατηρήσουμε τη στενότερη σχέση με όλα τα κρατικά θεσμικά όργανα και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα γύρω από ένα κοινό τραπέζι. Προσπαθώ να δημιουργώ αυτές τις συνθήκες με κάθε ευκαιρία. Αφήνω στη διακριτική ευχέρεια του λαού αν υπάρχει αρκετή ανταπόκριση ή όχι. Μετά την εκλογή μας βιώσαμε κάποιες σε βάρος μας ενέργειες, όπως μείωση αρμοδιοτήτων, αποκοπή πόρων, μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε άλλα δημόσια ιδρύματα. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να συνεχίσουμε το έργο μας χωρίς διακοπή.


Εχουμε πετύχει σπουδαία πράγματα στην Κωνσταντινούπολη σε 27 μήνες, έχουμε προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες. Επιτρέψτε μου να πω ότι συνεχίζουμε να εκφράζουμε το αίτημά μας να συνεργαστούμε με όλους τους θεσμούς της κυβέρνησης και του κράτους σε κάθε τομέα. Κάποιες φορές αυτό βρίσκει ανταπόκριση και άλλες όχι. Ο πρόεδρός μας είναι επίσης ο αρχηγός του κράτους μας. Εχω εκφράσει αυτήν τη θέση μου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της ευγένειας, σε κάθε συνάντηση μαζί του.

Ναι, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση της Κωνσταντινούπολης και 16 εκατομμυρίων Κωνσταντινουπολιτών θα μιλήσω ευχαρίστως με τον πρόεδρό μας και κάθε αξιωματούχο της πολιτείας μας, θα πάω όπου κληθώ και θα έχω την τιμή να προσφέρω μια κοινή υπηρεσία σε αυτήν την πόλη και σε αυτήν τη χώρα.

– Αυξάνετε την παραγωγή του Halk Ekmek, που είναι φθηνό ψωμί, με νέα εργοστάσια. Αναφέρατε πολλές φορές την αύξηση των φθηνών πωλήσεων ψωμιού. Πόσο οικονομικά δύσκολη είναι η ζωή των ανθρώπων;

– Το Halk Ekmek Ιstanbul είναι μια σημαντική επιχείρηση του δήμου, η οποία ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 ως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα της λογικής του κοινωνικού δήμου. Ο σκοπός της ίδρυσής του ήταν να αποτρέψει το μονοπώλιο των τιμών στην αγορά, ήταν να διασφαλίσει ότι το κοινό θα είχε πρόσβαση σε υγιεινό ψωμί με το πιο λογικό κόστος. Το Halk Ekmek συνεχίζει ακόμα αυτήν τη λειτουργία. Σε περιόδους αυξημένων οικονομικών δυσκολιών, η ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας μας, που πωλεί σχεδόν στο ήμισυ της τιμής της αγοράς, είναι μεγαλύτερη.


Το Halk Ekmek μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες τροφίμων των ανθρώπων σε περιόδους κρίσης. Αυτή είναι η βάση της έννοιας του κοινωνικού δήμου. Με αυτήν την εταιρεία αποδεικνύουμε την κατανόησή μας και την αποφασιστικότητά μας για έναν δίκαιο δήμο που επιλύει τα προβλήματα του κόσμου και κάνουμε τη ζωή φθηνότερη. Θα θέσουμε σε λειτουργία μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη κάτω από μια στέγη, το τέταρτο εργοστάσιό μας, στις αρχές του 2022. Με αυτήν τη νέα εγκατάσταση θα αυξήσουμε την παραγωγή σε 2 εκατομμύρια ψωμιά την ημέρα.

– Σε σύγκριση με σήμερα, πώς φαντάζεστε το μέλλον της Τουρκίας;

– Εμπιστεύομαι τη χώρα μου, τους ανθρώπους της. Εμπιστεύομαι τους νέους, τους παραγωγούς, τις γυναίκες και τους έμπειρους ανθρώπους. Εχω πολύ μεγάλα όνειρα γι’ αυτούς. Στηρίζεται σε στέρεες βάσεις το όνειρό μου για μια Τουρκία που αυξάνει την ευημερία, αναπτύσσει τη δημοκρατία, αυξάνει την παραγωγή και χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να συμβεί αυτό. Η Τουρκία είναι η πιο δυναμική χώρα στον κόσμο. Με τη διακυβέρνηση της χώρας υπό τη «Συμμαχία του Εθνους» (σ.σ. η συμμαχία της αντιπολίτευσης) θα δούμε μαζί πως η Τουρκία θα επιτύχει τη μεγάλη αλλαγή.

– Είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητείται πολύ στην Τουρκία. Θα θέλατε να είστε υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2023;

– Ολα μου τα σχέδια είναι να παρέχω την καλύτερη, πιο δίκαιη και ισότιμη υπηρεσία στην Κωνσταντινούπολη, στα 16 εκατομμύρια συμπολιτών μου. Να παράσχω υποδειγματικές υπηρεσίες στην πόλη και τη χώρα μου σε κάθε τομέα. Να διαχειριστώ την Κωνσταντινούπολη με κοινό νου και να είμαι ο πιο επιτυχημένος και δημοκρατικός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που είναι κοντά στην κυβέρνηση, αρέσει ήδη να «πατάνε» σε αυτό το θέμα. Ας μην απασχολούμε την Ελλάδα με αυτές τις κενές συζητήσεις.

Αλλά δεν μπορώ να μην πω το εξής. Το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης που αισθάνονται κοντά στον πρόεδρο συζητούν καθημερινά για υποψήφιο πρόεδρο, ενώ έχουμε πολύ χρόνο έως τις εκλογές, αποτελεί στην πραγματικότητα μια ομολογία από τους ίδιους ότι υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στη χώρα.

Δημοκρατική επιτυχία

– Πώς αισθάνεστε που κερδίσατε στις εκλογές τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης από ένα κομματικό σύστημα που είχε υπό τον έλεγχό του τον δήμο από το 1994; Πώς το καταφέρατε αυτό;

– Πρώτα απ’ όλα δίνω μεγάλη σημασία σε αυτές τις εκλογές επειδή είναι μια σημαντική δημοκρατική επιτυχία και είμαι πολύ χαρούμενος που η βούληση του λαού εκφράστηκε υπέρ μας. Οπως είπατε, δείχνοντας τη διαφορά μας από τη λογική μιας διοίκησης 25 ετών, είπαμε ότι θα διαχειριστούμε αυτήν την αρχαία πόλη με βάση την αξία και την παροχή ίσων υπηρεσιών σε όλους. Υποσχεθήκαμε να δουλεύουμε μέρα – νύχτα με όλους τους φίλους μου για μια πράσινη, δίκαιη και δημιουργική Κωνσταντινούπολη. Αλλωστε, στις 31 Μαρτίου 2019 κερδίσαμε τις εκλογές.

Ωστόσο, όσοι δεν μπόρεσαν να χωνέψουν αυτήν τη βούληση του λαού και όσοι την αγνόησαν, ακύρωσαν τις εκλογές. Δεν τα παρατήσαμε, δεν πήγαμε σε μια γωνία, αντίθετα δείξαμε ισχυρή θέληση μαζί με τους συμπολίτες μας. Την ίδια μέρα ξεκινήσαμε ξανά όλοι οι συμμετέχοντες στη «Συμμαχία του Εθνους», ειδικά το κόμμα μου CHP και το IYI Parti. Εχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή συνεργασία με 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες.

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποί μας πέτυχαν μια άνευ προηγουμένου επιτυχία. Εκλέχθηκα δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, αυξάνοντας τη διαφορά ψήφων από 13.000 σε 806.000, σε σύγκριση με τις 31 Μαρτίου. Αυτή η μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας δεν ήταν μόνο η επιτυχία της Κωνσταντινούπολης, αλλά και επιτυχία της Τουρκίας.