ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Προς ακύρωση και η «πρεμιέρα» συμβουλίου ΕΕ-ΗΠΑ για το Εμπόριο και την Τεχνολογία

AUKUS: Προς ακύρωση και η «πρεμιέρα» συμβουλίου ΕΕ-ΗΠΑ για το Εμπόριο και την Τεχνολογία
Η δημιουργία του Συμβουλίου TTC είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες AP Photo/Patrick Semansky

Η «κρίση των υποβρυχίων» ανάμεσα στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που έχει επιφέρει η αμυντική σύμπραξη AUCUS «απειλεί» την προγραμματισμένη διεξαγωγή της παρθενικής συνεδρίασης του νεοσυσταθέντος Συμβουλίου ΕΕ - ΗΠΑ που καλείται να συντονίσει τις πολιτικες των δύο πλευρών στον τομέα της τεχνολογίας και του εμπορίου, έγινε γνωστό σήμερα, Τρίτη, από ευρωπαϊκές πηγές.

«Μια ημερομηνία είχε καθοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα για την πρώτη συνεδρίαση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας [EU-US Trade and Technology Council, TTC]. Αναλύουμε τον αντίκτυπο της AUKUS στην ημερομηνία αυτή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ.

Η πρώτη συνεδρίαση του TTC ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ. Η δημιουργία του TTC είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες. Το νέο αυτό όργανο, το οποίο ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, ενσαρκώνει μια διατλαντική προσέγγιση έπειτα από χρόνια έντασης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Έχει στόχο τη συνεργασία για την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως στην τεχνολογία, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας που συχνά θεωρείται απειλή για τις δυτικές προδιαγραφές δεοντολογίας (επίβλεψη, εμπιστευτικός χαρακτήρας των δεδομενων...).

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι Γάλλοι διατύπωσαν την ιδέα να αναβληθεί η σύνδος του Πίτσμπεργκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σύμφωνο ασφαλείας που συνήφθη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία (AUKUS) και προκάλεσε την ακύρωση γιγαντιαίου συμβολαίου για στρατιωτικά υποβρύχια που είχε συναφθεί ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία.

Κατά την ίδια πηγή, στην ιδέα είναι ωστόσο εχθρικές οι βαλτικές χώρες, που είναι παραδοσιακά ευθυγραμμισμένες με την Ουάσινγκτον, αλλά και με τη Γερμανία.

«Έγκειται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποφασίσει» υπογράμμισε ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου, Φρανκ Ριστέρ, που επρόκειτο να μεταβεί στο Πίτσμπεργκ ως παρατηρητής, απάντησε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με επιβεβαίωση ή ματαίωση του συμβουλίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27», που συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «εξέφρασαν σαφώς την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, γεγονός για το οποίο το Παρίσι εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του διά του Γάλλου υφυπουργου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Διαβάστε επίσης

«Βυθίζεται» η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας λόγω της AUKUS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ