ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Και τρίτος Ρώσος κατηγορείται στη Βρετανία για τη δηλητηρίαση με νόβιτσοκ

Υπόθεση Σκριπάλ: Και τρίτος Ρώσος κατηγορείται στη Βρετανία για τη δηλητηρίαση με νόβιτσοκ
Ο Σεργκέι Φεντότοφ (φωτογραφία) είναι ο τρίτος Ρώσος που κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ Metropolitan Police via AP

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες ερήμην σε βάρος και τρίτου Ρώσου για την απόπειρα δολοφονίας με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, το 2018 -λέγοντας ότι τώρα μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι τρεις ύποπτοι ήταν στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU).

Η επίθεση κατά του Σκριπάλ, που πουλούσε ρωσικά μυστικά στη Βρετανία, προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, οδηγώντας σε μια τακτική αντιποίνων με την απέλαση δεκάδων διπλωματών αφότου η Βρετανία κατέδειξε ως υπεύθυνη τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί την όποια ανάμειξη, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες αντιρωσική προπαγάνδα.

Ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι σε δημόσιο χώρο στην πόλη Σόλσμπουρι της νότιας Αγγλίας τον Μάρτιο του 2018. Μαζί με τον αστυνομικό που πήγε στο σπίτι τους μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο λόγω έκθεσής τους σε νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιείται από τον στρατό.

Αργότερα μία γυναίκα πέθανε λόγω δηλητηρίασης από τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, αφού ο σύντροφός της βρήκε ένα μπουκαλάκι αρώματος, το οποίο η αστυνομία πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκε για να εισαχθεί η ουσία παράνομα στη χώρα.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, Βρετανοι εισαγγελείς κατηγόρησαν δύο Ρώσους, και στη συνέχεια τους κατονόμασαν με τα ψευδώνυμα Αλεξάντρ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του Σκριπάλ και την απόπειρα δολοφονίας της Γιούλια και του αστυνομικού Νικ Μπέιλι.

Ο Ντιν Χέιντον, ο ύπατος εθνικός συντονιστή στη Μεγάλη Βρετανία για την αντιτρομοκρατική πολιτική, είπε ότι οι εισαγγελείς τούς εξουσιοδότησαν να απαγγείλουν τις ίδιες κατηγορίες σε βάρος ενός τρίτου άνδρα, του Σεργκέι Φεντότοφ, ηλικίας περίπου 50 ετών.

Ο Χέιντον δήλωσε επίσης ότι τα πραγματικά ονόματα του Πετρόφ και του Μποσίροφ ήταν Αλεξάντρ Μίσκιν και Ανατόλι Τσεπιγκά, και ότι ο Φεντότοφ στην πραγματικότητα ονομάζεται Ντένις Σεργκέεφ.

Αποτελούσαν τριμελή ομάδα της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού (GRU) που πραγματοποιούσε επιχειρήσεις εξ ονόματος του ρωσικού κράτους σε άλλες χώρες και ότι υπήρχαν συζητήσεις με τη Βουλγαρία και την Τσεχία, σύμφωνα με τον Χέιντον, την πρώτη φορά που η αστυνομία τους ταυτοποίησε κατηγορηματικά ως Ρώσους κατασκόπους.

«Δεν μπορούμε να μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες, αλλά έχουμε στοιχεία που τους συνδέουν με την GRU» δήλωσε ο Χέιντον σε δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντάς τους ιδιαίτερα εκπαιδευμένους. «Και οι τρεις τους είναι επικίνδυνα πρόσωπα» ανέφερε.

Όπως και με τους άλλους δύο Ρώσους, η βρετανική αστυνομία έχει ένταλμα σύλληψης για τον Φεντότοφ και έχει κάνει αίτηση για την έκδοση εντάλματος της Interpol σε βάρος του, δήλωσε ο ίδιος.

Και οι τρεις άνδρες πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, με την οποία η Βρετανία δεν έχει συμφωνία έκδοσης και οι ρωσικές αρχές έως τώρα δεν έχουν προσφέρει τη συνεργασία τους, δήλωσε ο Χέιντον.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας έγινε την ίδια ημέρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία το 2006 του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε σε ξενοδοχείο του Λονδίνου με πολώνιο 201, ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο.

Διαβάστε επίσης

Δολοφονία Λιτβινένκο - ΕΔΑΔ: Το Κρεμλίνο πίσω από τον θάνατο του πρώην πράκτορα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ