ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS - Χάικο Μάας: Σύγχυση και απογοήτευση - Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κυριαχία

AUKUS - Χάικο Μάας: Σύγχυση και απογοήτευση - Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κυριαχία
Olivier Douliery/Pool via AP

Εν μέσω των σφοδρών αναταράξεων που έχει επιφέρει στις διατλαντικές σχέσεις η αμυντική σύμπραξη AUKUS και σε συνέχεια της έκφρασης στήριξης των «27» προς τη Γαλλία, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, καταδικάζει απερίφραστα τη νέα σύμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας στον Ινδοειρηνικό, δηλώνοντας ότι προκαλεί σύγχυση και απογοήτευση -και όχι μόνο στο Παρίσι.

«Αυτό που αποφασίστηκε και ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση προκαλεί σύγχυση και είναι απογοητευτική όχι μόνο για τη Γαλλία» δήλωσε ο Χάικο Μαας λίγο πριν την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μέχρι στιγμής, η γερμανική κυβέρνηση είχε σταθεί φειδωλή στις δηλώσεις της ως προς την επίμαχη αμυντική σύμπραξη. Ο Μάας έγινε τώρα σαφέστερος από τη Νέα Υόρκη:

«Αυτό που βλέπουμε έκανε πολλά πράγματα δυσκολότερα. Και φοβάμαι ότι θα παραμείνουν δύσκολα για κάποιο διάστημα. Μπορώ να καταλάβω πολύ καλά τον θυμό των Γάλλων φίλων μας» δήλωσε ο προερχόμενος από τις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Δεν βλέπω κάποια νέα σκλήρυνση στη σχέση με τις ΗΠΑ. Αλλά ποτέ δεν είχα αυταπάτες ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Θα πρέπει τώρα να σκεφτεί κανείς στην Ευρώπη πώς να επιτύχει περισσότερη κυριαρχία. Θα εξαρτηθεί τελικά από εμάς στην Ευρώπη, αν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση ή όχι» σημείωσε.

Πλήγμα και για τα γερμανικά συμφέροντα

«Θύμα» της AUKUS μπορεί να αποτελέσει και η υπό διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας, με τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, να δηλώνει στο Politico ότι η Ευρώπη δύσκολα θα μπορούσε να συνεχίσει τις συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά από μια τέτοια παραβίαση εμπιστοσύνης.

Όμως, και ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Μπερντ Λάνγκε, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η συμφωνία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, για λόγους που ξεπερνούν την αντίθεση της Γαλλίας. «Η προθυμία για συμβιβασμό, από την ευρωπαϊκή πλευρά, έχει πλέον σίγουρα μειωθεί», δήλωσε ο Λανγκ στο Politico, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη «στροφή» της Αυστραλίας αποτελεί επίσης πλήγμα για τα γερμανικά συμφέροντα.

«Εκτός από τον προσανατολισμό της πολιτικής ασφάλειας της Αυστραλίας, η συμφωνία με τις ΗΠΑ στέλνει επίσης σήματα βιομηχανικής πολιτικής κατά της ΕΕ», δήλωσε ο Λανγκ, επισημαίνοντας ότι το νέο σύμφωνο επηρεάζει επίσης τη γερμανική εταιρεία Atlas Elektronik, η οποία ανήκει στην Thyssen Krupp Marine.

Διαβάστε αναλυτικά

«Βυθίζεται» η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Αυστραλίας λόγω της AUKUS

Δίπλα στη Γαλλία οι «27»

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27», οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «εξέφρασαν σαφώς την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, γεγονός για το οποίο το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του διά του Γάλλου υφυπουργου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.

Η Γαλλία έχει προχωρήσει στην πρωτοφανή κίνηση να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, σε αντίποινα για την ακύρωση εκ μέρους της Καμπέρα του «συμβολαίου του αιώνα», ύψους 56 δισ. ευρώ, για την προμήθεια συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων.

Μέσω της αμυντικής σύμπραξης AUKUS στον Ινδοειρηνικό, που στοχεύει στην απόκρουση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός και επενδεύει στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ «προς όφελος του εθνικού της συμφέροντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ