ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία και Ινδία «μαζί» στον Ινδοειρηνικό «αποκλείοντας κάθε μορφή ηγεμονίας»

Γαλλία και Ινδία «μαζί» στον Ινδοειρηνικό «αποκλείοντας κάθε μορφή ηγεμονίας»
Miguel Riopa, Pool via AP

Η Ινδία και η Γαλλία χέρι με χέρι στον χώρο του Ινδοειρηνικού: Παρίσι και Νέο Δελχί επαναδιαβεβαίωσαν εν μέσω της «κρίσης των υποβρυχίων» τη βούλησή τους «να δράσουν από κοινού», ιδίως απέναντι στην Κίνα, «αποκλείοντας κάθε μορφή ηγεμονίας στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συνομίλησε σήμερα, Τρίτη, τηλεφωνικά με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να εργαστούν μαζί «σε έναν ανοιχτό Ινδοειρηνικό, χωρίς αποκλεισμούς», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί «να συμβάλει στην ενίσχυση και τη στρατηγική αυτονομία της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η τηλεφωνική επικοινωνία ακολουθεί την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας (AUKUS), που τορπίλισε τη σύμβαση-μαμούθ για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Μέσω της αμυντικής σύμπραξης AUKUS στον Ινδοειρηνικό, που στοχεύει στην απόκρουση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός και επενδύει αντίθετα στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση του Ελιζέ δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα αυτό. Όμως υπογραμμίζει ότι Γαλλία και Ινδία υιοθετούν μια κοινή προσέγγιση «φιλοδοξώντας να προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και την εφαρμογή του δικαίου, αποκλείοντας κάθε μορφή ηγεμονίας» στον Ινδοειρηνικό, περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Νωρίτερα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ναρέντρα Μόντι ανέφερε ότι συζήτησε με τον Μακρόν «τη στενότερη συνεργασία» των δύο χωρών στον Ινδοειρηνικό, επισημαίνοντας τη «σημασία» αυτής της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Οι επαφές αυτές επιτρέπουν στο Παρίσι να προσελκύσει έναν σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή αυτή, έχοντας ήδη προχωρήσει σε σειρά συμφωνιών με την Ινδία: Πώληση μαχητικών Rafale, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό, άνοιγμα των γαλλικών βάσεων στο Τζιμπουτί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρεϊνιόν για το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας.

Η Ινδία επιθυμεί να συνεργαστεί με τις δημοκρατίες της περιοχής ώστε να οικοδομηθεί μια ισορροπία και μια ασφάλεια στην ευρύτερη ζώνη του Ινδοειρηνικού, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μπράχμα Τσελάνι, καθηγητής στρατηγικών μελετών στο Centre for Policy Research (CPR), έναν ιδιωτικό ερευνητικό οργανισμό που εδρεύει στο Νέο Δελχί. «Οι αποκλειστικές συμφωνίες ασφαλείας [σ.σ. όπως η AUKUS] είναι αντίθετες με αυτό το όραμα» προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ