ΚΟΣΜΟΣ

Σι Τζινπίνγκ στον ΟΗΕ: Η Κίνα δεν θα εισβάλει, δεν θα εκφοβίσει και δεν επιδιώκει ηγεμονία

Σι Τζινπίνγκ στον ΟΗΕ: Η Κίνα δεν θα εισβάλει, δεν θα εκφοβίσει και δεν επιδιώκει ηγεμονία
AP Photo/Mary Altaffer, Pool

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Πεκίνο έχει ειρηνικούς σκοπούς στις διεθνείς σχέσεις και δεν θα επιδιώξει ποτέ ούτε να εισβάλει, ούτε να εκφοβίσει άλλες χώρες, αλλά ούτε και να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο.

Η μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Σι προβλήθηκε λίγη ώρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρτογράφησε μια νέα εποχή ανταγωνισμού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα σταματήσει να κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η χώρα του «θα εντείνει τη στήριξή της σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, για να δώσει ώθηση στην πράσινη ενέργεια» προσέθεσε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, απαντώντας στα αιτήματα πολλών οργανισμών προστασίας του περιβάλλοντος.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν ζητήσει από το Πεκίνο να μην χρηματοδοτεί πλέον τέτοια έργα στο εξωτερικό.

Ο Σι επανέλαβε ότι η δέσμευση του Πεκίνου είναι να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα «πριν από το 2060».

Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι στόχος είναι να παράσχει η Κίνα 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την Covid-19 σε όλο τον κόσμο μέχρι τα τέλη του έτους

Σινο-αμερικανική «ειρήνη» ζητά ο Αντόνιο Γκουτέρες

Για τον κίνδυνο να υπάρξει νέα επιδείνωση σε έναν κόσμο που είναι ήδη «στο χείλος της αβύσσου» είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε «διάλογο» και ζητώντας τους να επιδείξουν «κατανόηση».

«Είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη σειρά κρίσεων της ζωής μας. Φοβάμαι ότι ο κόσμος μας κατευθύνεται προς δύο διαφορετικά σύνολα οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών κανόνων, δύο αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης -και τελικά δύο διαφορετικές στρατιωτικές και γεωπολιτικές στρατηγικές» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι συνταγή για προβλήματα. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμη από τον Ψυχρό Πόλεμο. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εμπνεύσουμε την ελπίδα, χρειαζόμαστε τη συνεργασία» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενώπιον πολλών ηγετών, ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, που επέλεξαν να παραστούν διά ζώσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη παρά την πανδημία.

«Χρειαζόμαστε τον διάλογο. Χρειαζόμαστε την κατανόηση. Οφείλουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης. Χρειαζόμαστε την πρόοδο στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και στις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε ενέργειες που να βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ