ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Ανακωχή Μακρόν-Μπάιντεν - Επιστρέφει ο Γάλλος πρεσβευτής

AUKUS: Ανακωχή Μακρόν-Μπάιντεν - Επιστρέφει ο Γάλλος πρεσβευτής
Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες Brendan Smialowski, Pool via AP, File

Σε... ανακωχή διαφαίνεται ότι συμφώνησαν Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία μετά τη διπλωματική κρίση που πυροδότησε η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS -«πισώπλατη μαχαιριά» κατά το Παρίσι- με «θύμα» γαλλικό συμβόλαιο-μαμούθ για την πώληση συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Ο Γάλλος πρεσβευτής, που ανακλήθηκε από την Ουάσινγκτον σε μία πρωτοφανή κίνηση της Γαλλίας ως «αντίποινα» για τη συμφωνία, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα έλθουν ενώπιος ενωπίω στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

Η συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν πιθανώς θα λάβει χώρα στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου της G20 στην Ιταλία, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλούνται οι New York Times.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, οι πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την AUKUS και τη στροφή της Αυστραλίας σε πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Συμφώνησαν, επίσης, να ξεκινήσουν μία διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι Ηνωμένες Πολιτείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σαχέλ.

«Συνέλθετε» λέει ο Τζόνσον στη Γαλλία για την «κρίση των υποβρυχίων»

Να... «συνέλθει» και «να κάνει τη χάρη» στις συμμάχους ΗΠΑ και Αυστραλία είχε καλέσει λίγο νωρίτερα τη Γαλλία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω της διπλωματικής ρήξης -μία παρότρυνση που μάλλον θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας την επομένη της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, ο Μπόρις Τζόνσον είπε απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους:

«Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι από τους πιο αγαπημένους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο να συνέλθουν σχετικά με όλο αυτό, και να μας κάνουν τη χάρη, διότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα προς τη διεθνή ασφάλεια».

Ο Τζόνσον μετέφρασε αυτολεξεί στα γαλλικά τις αγγλικές φράσεις «get a grip» («prenez un grip» - στα ελληνικά, «ξεκόλλα, σύνελθε») και «give me a break» («donnez-moi un break» - στα ελληνικά «κάνε μου τη χάρη»).

«Πρόκειται για τρεις συμμάχους που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, μένουν ενωμένοι και δημιουργούν μια νέα συμμαχία ανταλλαγής τεχνολογίας» υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ