ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Σε «επιχείρηση ενίσχυσης εμπιστοσύνης» καλεί ο Μπορέλ ενώπιον του Μπλίνκεν στον ΟΗΕ

AUKUS: Σε «επιχείρηση ενίσχυσης εμπιστοσύνης» καλεί ο Μπορέλ ενώπιον του Μπλίνκεν στον ΟΗΕ
Από τη συνάντηση των Ζοζέπ Μπορέλ και Άντονι Μπλίνκεν στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη AP Photo/Jason DeCrow, Pool

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για να «ενισχύσουν την εμπιστοσύνη» στη συνεργασία τους μετά τη γαλλο-αμερικανική κρίση λόγω της τριμερούς αμυντικής σύμπραξη AUCUS, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στα Ηνωμένα Έθνη.

«Μπορούμε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την έναρξη της συνάντησης, κάνοντας λόγο για μία «πολύ ταραγμένη εβδομάδα» μέχρι τώρα στους διαδρόμους της έδρας του ΟΗΕ, όπου λαμβάνουν χώρα από την Τρίτη οι εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισήμανε ότι η συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν έπεται της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

«Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί» τόνισε ο Μπορέλ στο πνεύμα της ανακωχής που προέκυψε και από την τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Μπάιντεν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε από πλευράς του ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη συνεργάζονταν στενά «σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του θέματος του Αφγανιστάν, της περιοχής του Ινδοειρηνικού και της Ευρώπης».

Ανακωχή Μακρόν - Μπάιντεν μετά την «πισώπλατη μαχαιριά» της AUKUS

Σε «ανακωχή» συμφώνησαν Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία μετά τη διπλωματική κρίση που πυροδότησε η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS -«πισώπλατη μαχαιριά» κατά το Παρίσι- με «θύμα» γαλλικό συμβόλαιο-μαμούθ για την πώληση συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Ο Γάλλος πρεσβευτής, που ανακλήθηκε από την Ουάσινγκτον σε μία πρωτοφανή κίνηση της Γαλλίας ως «αντίποινα» για τη συμφωνία, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα έλθουν ενώπιος ενωπίω στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

Η συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν πιθανώς θα λάβει χώρα στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου της G20 στην Ιταλία, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλούνται οι New York Times.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, οι πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την AUKUS και τη στροφή της Αυστραλίας σε πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Συμφώνησαν, επίσης, να ξεκινήσουν μία διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι Ηνωμένες Πολιτείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σαχέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ