ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Κηρύσσει «πόλεμο» στα κινητά κινεζικής προέλευσης

Λιθουανία: Κηρύσσει «πόλεμο» στα κινητά κινεζικής προέλευσης
AP Photo/Ng Han Guan, file

Εν μέσω ραγδαίας επιδείνωσης στις σχέσεις της με την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες με αιχμή την Ταϊβάν, η Λιθουανία απευθύνει, διά του υπουργείου Άμυνας, σύσταση προς τους δημόσιους θεσμούς και τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα κινεζικής προέλευσης επικαλούμενη ζητήματα κυβερνοασφάλειας, τα οποία και διαψεύδονται εκ μέρους των κινεζικών εταιρειών.

«Οι κίνδυνοι για τους οποίους μιλάμε είναι πραγματικοί» δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Μαργκίρις Αμπουκεβίτσιους, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για πιθανά προβλήματα στην ασφάλειά τους και την ενδεχόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας είχε προηγουμένως εντοπίσει προβλήματα σε ορισμένα μοντέλα των κινεζικών εταιρειών Huawei και Xiaomi.

Ο Μαργκίρις Αμπουκεβίτσιους δήλωσε ότι περίπου 200 δημόσιοι οργανισμοί των βαλτικών χωρών χρησιμοποιούν συσκευές κινεζικής προέλευσης και εκτίμησε ότι ο δημόσιος τομέας στο σύνολό του «δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί» αυτά τα τηλέφωνα.

«Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τους κινδύνους» επέμεινε.

Στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας αναφέρεται ότι τα τηλέφωνα της Xiaomi είναι σε θέση να εντοπίζουν και να λογοκρίνουν φράσεις όπως «Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή «Ελεύθερο Θιβέτ».

Εκπρόσωπος της εταιρείας, τον οποίο επικαλείται το BBC, είπε ότι οι συσκευές της «δεν λογοκρίνουν τις επικοινωνίες προς ή από τους χρήστες».

Όσον αφορά τις συσκευές της Huawei, η έκθεση υποστηρίζει ότι συνιστούν απειλή επειδή ανακατευθύνουν αυτόματα τους χρήστες σε αγορές εφαρμογών τρίτων μερών που μπορεί να περιέχουν προγράμματα μολυσμένα από ιούς.

Εκπρόσωπος της Huawei απέρριψε τους ισχυρισμούς τονίζοντας ότι τα θέματα κυβερνοασφάλειας συνιστούν την «απόλυτη προτεραιότητα» της εταιρείας και ότι γίνονται «τακτικοί έλεγχοι» ώστε να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες κατεβάζουν μόνο ασφαλείς εφαρμογές.

Οι σχέσεις της Λιθουανίας με την Κίνα έχουν επιδεινωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, ιδίως αφότου η πρώτη αποχώρησε τον Μάιο από το Φόρουμ «17+1» που ενώνει το Πεκίνο με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Στα μέσα Αυγούστου το Πεκίνο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Βίλνιους αφότου η Λιθουανία άνοιξε διπλωματική αποστολή στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της. Το Πεκίνο ζήτησε επίσης από το Βίλνιους να ανακαλέσει την πρέσβειρά του από την Κίνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ