ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες για Αφγανιστάν: Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουν σταθερότητα στη χώρα

Γκουτέρες για Αφγανιστάν: Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουν σταθερότητα στη χώρα
Justin Lane/Pool Photo via AP

Τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλουν «ένα Αφγανιστάν ειρηνικό, σταθερό, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορεί να διανέμεται απρόσκοπτα και χωρίς διακρίσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντησή του με υπουργούς των χωρών αυτών.

Όλοι τους θέλουν «ένα Αφγανιστάν όπου τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών θα γίνονται σεβαστά, ένα Αφγανιστάν που δεν θα είναι ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία, ένα Αφγανιστάν στο οποίο θα υπάρχει μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, που θα αντιπροσωπεύει τους διάφορους τομείς του πληθυσμού», συνέχισε ο κ. Γκουτέρες.

Η συνάντηση κράτησε λίγο πάνω από μια ώρα. Κανένας από τους υπουργούς Εξωτερικών που ήταν παρόντες δεν θέλησε να κάνει σχόλια στον Τύπο πριν από τη συνάντηση ή μετά το πέρας της.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αν υπάρχει ενότητα έναντι των Ταλιμπάν ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Τζανγκ Τζουν, απάντησε «ενότητα υπάρχει παντού».

Τη συνάντηση οργάνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το ΣΑ, εξηγώντας πως σκοπός ήταν να υπάρξει «μια φωνή στον διάλογο με τους Ταλιμπάν».

Το ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο δεν κρύβει ότι επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση, έχει ζητήσει να του δοθεί ο λόγος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προτού ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των ηγετών, το βράδυ της Δευτέρας.

Όμως οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι η επιτροπή του οργανισμού που χορηγεί διαπιστεύσεις, στην οποία συμμετέχουν, δεν θα συνεδριάσει πριν από τον Νοέμβριο.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν από το βήμα του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινήσουν μία νέα «εποχή αδιάκοπης διπλωματίας» μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεν θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ «παρά ως μέσο τελευταίας καταφυγής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογράμμισε ότι η απόσυρση από το Αφγανιστάν σηματοδοτεί το σημείο καμπής στην Ιστορία κατά το οποίο ο «αδιάκοπος πόλεμος» αντικαθίσταται από την «αδιάκοπη διπλωματία», ανανεώνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ έναντι του ΟΗΕ και των συμμάχων τους.

«Στέκομαι εδώ την πρώτη φορά σε 20 χρόνια που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Γυρίσαμε τη σελίδα και εστιάζουμε σε αυτά που βρίσκονται κοντά μας και όχι πίσω μας» ανέφερε προσθέτοντας ότι για τις ΗΠΑ η στρατιωτική ισχύ θα είναι το ύστατο μέσο καταφυγής.

Μιλώντας για «μία καθοριστική δεκαετία για τον κόσμο», ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη σφυρηλάτησης συμμαχιών και διεθνούς συνεργασίας απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων -τη στιγμή ακριβώς που οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μία χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία, εξαιτίας της τριμερούς αμυντικής σύμπραξης AUKUS.

«Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής» ανέφερε.

«Πρέπει να συνεργαστούμε όπως ποτέ ξανά» τόνισε ο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στον απόηχο των εντάσεων που προκάλεσε η χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, αλλά και των τριγμών στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις εξαιτίας της σύμπραξης με την Αυστραλία και τη Βρετανία ερήμην των «27».

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»

Οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος υπαινισσόμενος σαφώς την αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με την Κίνα.

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς» προσέθεσε.

Αναφερόμενος ακόμη στο ζήτημα του Ιράν, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εφόσον η Τεχεράνη «κάνει το ίδιο» -δεσμευόμενος να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα» δήλωσε. «Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας [Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα], καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ