ΚΟΣΜΟΣ

Μάχες με νεκρούς στις Φιλιππίνες

Μάχες με νεκρούς στις Φιλιππίνες
David Greedy/Getty Images/Ideal Images

Δεκαοκτώ στρατιώτες και πέντε ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκαν χθες, Σάββατο, σε μάχες που ξέσπασαν στις νότιες Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

«Πρόκειται για μέρος στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στην Αμπού Σαγιάφ, που ξεκίνησαν μετά από σειρά απαγωγών ξένων υπηκόων», τόνισε ο διοικητής Φιλεμόν Ταν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προσθέτοντας πως τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες αποκεφαλίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές στο νησί Μπασιλάν.
Ανάμεσα στους νεκρούς αντάρτες βρισκόταν και ένας μαροκινός υπήκοος.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την απελευθέρωση ενός Ιταλού πρώην ιερέα, που κρατείτο όμηρος από τους ισλαμιστές από το φθινόπωρο.

Η Αμπού Σαγιάφ, που ιδρύθηκε στις αρχές του 1990 με την οικονομική υποστήριξη του Οσάμα μπιν Λάντεν, κατηγορείται για ορισμένες από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, όπως και για υποθέσεις απαγωγής και ομηρείας ξένων.

Σήμερα κρατά υπό την ομηρεία της περίπου 20 αιχμαλώτους.

Το 2014 η οργάνωση, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ