ΚΟΣΜΟΣ

Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιρλανδία

Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιρλανδία
Charles McQuillan/Getty Images/Ideal Images

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα αλληλοβοήθειάς τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και για το πώς θα αποφευχθεί μία νέα προσφυγή στις κάλπες.

Το μικρότερο εκ των δύο κομμάτων, το Φιάνα Φάιλ, απέρριψε την περασμένη Πέμπτη την πρόταση του Φάιν Γκάελ του ασκούντος καθήκοντα πρωθυπουργού Έντα Κέλι για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των δύο, παραδοσιακών, αντιπάλων της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η απόφαση τούτη αφήνει πιθανότητες μόνον για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, κατά την οποία το ένα κόμμα θα απέχει από τις συνεδριάσεις της Βουλής κατά τη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων, επιτρέποντας στο άλλο κόμμα να κυβερνήσει. Η λύση αυτή θεωρείται ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να αποφευχθεί η επανάληψη των εκλογών της 26ης Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, όπως γράφει το ΑΠΕ, αμφότερες οι πλευρές τονίζουν πως η βιωσιμότητα μίας τέτοιας συμφωνίας θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Τα δύο κόμματα εξέδωσαν χθες ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας πως οι διαβουλεύσεις θα «εστιασθούν στο πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μία βιώσιμη κυβέρνηση μειοψηφίας».

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα συγκληθεί την ερχόμενη Πέμπτη για την τρίτη προσπάθεια να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός.

Θεωρητικά, το Φάιν Γκάελ, με τους 50 βουλευτές του (στην 158 εδρών Βουλή), προβάλλει ως επικρατέστερο κόμμα για να σχηματίσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς το Φιάνα Φάιλ διαθέτει 43.

Ωστόσο, για την κυβέρνηση αμφότερα τα κόμματα θα χρειασθεί να προσεταιρισθούν και ανεξάρτητους υποψηφίους και με βάση τούτην την παράμετρο το Φιάνα Φάιλ θα μπορούσε να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ