ΚΟΣΜΟΣ

«Αποκέντρωση» στην απονομή των βραβείων Νόμπελ λόγω κορωνοϊού

«Αποκέντρωση» στην απονομή των βραβείων Νόμπελ λόγω κορωνοϊού
AP Photo/Fernando Vergara

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, η απονομή των βραβείων Νόμπελ για τις επιστήμες και τη λογοτεχνία στα πρόσωπα που θα τιμηθούν με αυτά θα γίνει στις χώρες των βραβευμένων και όχι στη Στοκχόλμη λόγω της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ.

Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονέμεται στο Όσλο, η επιλογή της απονομής του στη νορβηγική πρωτεύουσα «παραμένει ανοικτή» και μια απόφαση πρόκειται να ληφθεί στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διοργάνωση των τελετών απονομής.

Τα βραβεία ανακοινώνονται στις αρχές Οκτωβρίου, όμως η απονομή τους γίνεται συνήθως στο πλαίσιο πολυτελών τελετών που οργανώνονται στις δύο σκανδιναβικές πρωτεύουσες στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία του θανάτου του ιδρυτή τους Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896).

«Πιστεύω πως όλοι θα ήθελαν η πανδημία να βρισκόταν πίσω μας, όμως δεν είμαστε ακόμη σ' αυτό το σημείο», δήλωσε ο Βίντερ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος, επικαλούμενος «τις αβεβαιότητες όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και τις διεθνείς μετακινήσεις».

Το εμβληματικό μεγάλο συμπόσιο στο δημαρχείο της Στοκχόλμης, που είχε ήδη ματαιωθεί πέρυσι για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος.

Ακόμη και χωρίς τα πρόσωπα που θα βραβευθούν, μια τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη, πιθανόν με τοπικό κοινό, διευκρινίζει το ίδρυμα. Όσο για τις παραδοσιακές συνεντεύξεις Τύπου των βραβευμένων, θα γίνουν ον-λάιν.

Τα βραβεία Νόμπελ, τα οποία γιορτάζουν φέτος την 120η επέτειό τους από το 1901 που απονεμήθηκαν για πρώτη φορά, θα ανακοινωθούν από τις 4 ως τις 11 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα ειωθότα, η ιατρική θα ανοίξει το χορό τη Δευτέρα, η φυσική θα ακολουθήσει την επομένη και η χημεία την Τετάρτη.

Τα βραβεία για τη λογοτεχνία και την ειρήνη θα ακολουθήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή αντιστοίχως και το Νόμπελ Οικονομίας, που δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα, θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ