ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές ήθελαν να χτυπήσουν ξανά τη Γαλλία

Οι τζιχαντιστές ήθελαν να χτυπήσουν ξανά τη Γαλλία
REUTERS/Yves Herman

Το Παρίσι και όχι οι Βρυξέλλες ήταν ο στόχος της ομάδας των τζιχαντιστών που έκανε τις επιθέσεις στις 22 Μαρτίου στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και στο μετρό των Βρυξελλών.

Οι έρευνες, όμως, της τοπικής αστυνομίας και οι συλλήψεις που προηγήθηκαν, ανάγκασαν τους τρομοκράτες να επιλέξουν πιο κοντινούς στόχους, αναφέρει το Reuters.

«Όπως προκύπτει από αρκετά στοιχεία της έρευνας η τρομοκρατική ομάδα είχε ως αρχικό στόχο να χτυπήσει ξανά το Παρίσι. Η πρόοδος της έρευνάς μας, όμως, τους ανάγκασε να πάρουν την απόφαση να χτυπήσουν τις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται πληροφορίες του συνεργαζόμενου Μέσου, BFM, οι τρομοκράτες επρόκειτο να χτυπήσουν την οικονομική περιοχή, γνωστή και ως La Defense, καθώς και κτίριο της Καθολικής Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η La Defense ήταν στόχος των τζιχαντιστών και συγκεκριμένα του επικεφαλής των επιθέσεων, της 13ης Νοεμβρίου του 2015, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, όπως τουλάχιστον είχε αποκαλύψει τότε ο Γάλλος Εισαγγελέας Francois Molins.

Παραδοχή Αμπρινί ότι είναι ο άντρας με το καπέλο

O Μοχάμεντ Αμπρινί που συνελήφθη την Παρασκευή παραδέχθηκε ότι είναι ο «βομβιστής με το καπέλο», ο τρίτος άνδρας που συμμετείχε στην πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου των ελβετικών αρχών που διεξάγουν τις έρευνες, «του δείξαμε ένα βίντεο που είχε ετοιμαστεί από ειδική μονάδα. Δεν μπορούσε να μην παραδεχθεί ότι ήταν αυτός».

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι πραγματοποίηθηκαν την Παρασκευή 5 συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 22ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες από τις οποίες σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι.

Τη Γερμανία θέλει να χτυπήσει το ISIS

Για επιδίωξη του Ισλαμικού Κράτους να εκτελέσει επιθέσεις εντός της Γερμανίας έκανε λόγο μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, Χανς - Γκέοργκ Μάασεν.

Χαρακτήρισε την κατάσταση "πολύ σοβαρή" και πρόσθεσε ότι δεν είναι σε γνώση κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου δράσης των τρομοκρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ