ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS - Λεντριάν προς Μπλίνκεν: Η έξοδος από την κρίση θα πάρει χρόνο και προϋποθέτει πράξεις

AUKUS - Λεντριάν προς Μπλίνκεν: Η έξοδος από την κρίση θα πάρει χρόνο και προϋποθέτει πράξεις
AP Photo/John Minchillo, Pool

Η έξοδος από τη διπλωματική κρίση που επέφερε μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS θα χρειαστεί «χρόνο» και προϋποθέτει «πράξεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Ζαν Ιβ Λεντριάν «υπενθύμισε πως ένα πρώτο βήμα έγινε, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο προέδρων [Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, όμως διαπίστωσε πως η έξοδος από την κρίση μεταξύ των δύο χωρών θα πάρει χρόνο και απαιτεί πράξεις» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, στον 44ο όροφο ενός κτιρίου στη Νέα Υόρκη, διήρκησε περίπου μία ώρα. Πραγματοποιήθηκε μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών -ο οποίος εκφράστηκε με σκληρά λόγια για τις ΗΠΑ στην κρίση των αυστραλιανών υποβρυχίων μιλώντας για «πισώπλατη μαχαιριά»- είχε αρνηθεί κάθε διμερή συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ανακωχή Μακρόν - Μπάιντεν μετά την «πισώπλατη μαχαιριά» της AUKUS

Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε «ανακωχή» κατά την χθεσινή, πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία μετά τη διπλωματική κρίση που πυροδότησε η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS -«πισώπλατη μαχαιριά» κατά το Παρίσι- με «θύμα» γαλλικό συμβόλαιο-μαμούθ για την πώληση συμβατικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Ο Γάλλος πρεσβευτής, που ανακλήθηκε από την Ουάσινγκτον σε μία πρωτοφανή κίνηση της Γαλλίας ως «αντίποινα» για τη συμφωνία, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα έλθουν ενώπιος ενωπίω στην Ευρώπη τον Οκτώβριο.

Η συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν πιθανώς θα λάβει χώρα στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου της G20 στην Ιταλία, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλούνται οι New York Times.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, οι πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ συμφώνησαν ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από την AUKUS και τη στροφή της Αυστραλίας σε πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Συμφώνησαν, επίσης, να ξεκινήσουν μία διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη», όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι Ηνωμένες Πολιτείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Την επόμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρεσβευτής, που είχε ανακληθεί από τον Μακρόν με αφορμή την κρίση των υποβρυχίων, θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί αυτή η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία θα είχε αποφευχθεί η διπλωματική κρίση, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σαχέλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ