ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία- Εκλογές: Ο Έλληνας της Bundestag διεκδικεί την επανεκλογή του

Γερμανία- Εκλογές: Ο Έλληνας της Bundestag διεκδικεί την επανεκλογή του
AP Photo

Τον περασμένο Μάρτιο, γιόρτασε μαζί με όλους τους Έλληνες τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, φωνάζοντας από την Bundestag «Χρόνια Πολλά Ελλάδα, Ζήτω το Έθνος!». 

Ο Γρηγόρης Αγγελίδης, ο μοναδικός ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής σήμερα στη Γερμανία, φέρει την ελληνική του ταυτότητα με υπερηφάνεια και, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρεί ηθική του υποχρέωση την προάσπιση των συμφερόντων και των δύο του πατρίδων.

Ο κ. Αγγελίδης διεκδικεί μεθαύριο την επανεκλογή του με το Κόμμα των Φιλελευθέρων στο Ανόβερο και δηλώνει έτοιμος για την επόμενη μέρα. Είναι πεπεισμένος ότι μετά την αποχώρηση της Άγγελας Μέρκελ οι ισορροπίες τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη θα αλλάξουν πολύ. «Αυτές οι εκλογές είναι από σημαντικότερες των τελευταίων ετών, καθώς η Γερμανία ασκεί μεγάλη επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι επιλογές της δεν μένουν απαρατήρητες από τα υπόλοιπα κράτη. Η Γερμανία χρειάζεται άμεσα μια νέα δυναμική και τολμηρή κυβέρνηση που θα φέρει νέο αέρα στα πολιτικά δρώμενα». Ασκεί μάλιστα κριτική στην απερχόμενη Καγκελάριο ότι όλα αυτά τα χρόνια η στάση της ήταν «αναμενόμενη και μονότονη». «Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να αρκεστεί στην κατεύθυνση που υπέδειξε η κυρία Μέρκελ», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τις αυριανές προκλήσεις, ο βουλευτής του FDP εκτιμά ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν συλλογικά, βασικά θέματα, όπως την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και τη δημιουργία μιας σταθερής, ισχυρής και διαχρονικής οικονομίας. Περιμένει ότι, λόγω της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με νέα μεταναστευτικό κύμα. «Για τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν που απειλείται η ζωή τους, αλλά και για τον πληθυσμό της Ευρώπης που θα δεχτεί πολλούς ανθρώπους, θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ανθρωπιστική λύση», τονίζει. Σε ό,τι αφορά το κλίμα, σημειώνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, «προκειμένου να αφήσουμε στα εγγόνια και στα δισέγγονα μας έναν βιώσιμο πλανήτη» και υπενθυμίζει ότι οι πλημμύρες του καλοκαιρού στη δυτική Γερμανία, με τους δεκάδες νεκρούς, αλλά και οι πυρκαγιές των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα, οφείλονται κατά πολύ στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Παιδί μεταναστών από το Κιλκίς, ο 56χρονος Γρηγόρης Αγγελίδης, παρ’ όλες τις δυσκολίες, επιμένει ότι οι ελληνικές του ρίζες αποτελούν μόνο προτέρημα. «Οι πολιτικοί της Γερμανίας με ελληνικές ρίζες αντιμετωπίζονται σαν όλους τους υπόλοιπους βουλευτές, δεν υπάρχει καμία διάκριση», διαβεβαιώνει. Απεναντίας, συνεχίζει, «τα κόμματα ζητούν την συμβουλή και συμβολή μας στα ελληνικά ζητήματα, καθώς και στις ελληνογερμανικές σχέσεις, διότι γνωρίζουμε εκ των έσω και τις δυο κουλτούρες και αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Ευτυχώς, όπως λέει, οι ελληνογερμανικές σχέσεις διακατέχονται πλέον από αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό - πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις - και δεν είναι πλέον τεταμένες, όπως πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε, αναφέρει, κακόβουλα άρθρα και αιχμηρές δηλώσεις και από τις δύο πλευρές δεν συνέβαλαν στη βελτίωση της κατάστασης. Τώρα πάντως, υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.

Ποιο ρόλο όμως θα μπορούσε να αναλάβει ο ίδιος ανάμεσα στους δύο λαούς; «Αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου σαν γέφυρα ανάμεσα στις δυο χώρες, σαν γέφυρα που επιδιώκει την ευημερία και των δυο χωρών, χωρίς εξαιρέσεις. Είμαι της άποψης ότι άτομα που έχουν ζήσει και στις δυο χώρες και που αντιλαμβάνονται τον τρόπο σκέψης των πολιτών και των δυο χωρών, είναι οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι για την ώθηση των διμερών σχέσεων. Νιώθω ηθική μου υποχρέωση την προάσπιση των συμφερόντων και των δυο μου πατρίδων.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ