ΚΟΣΜΟΣ

Τζορτζ Φλόιντ: Έφεση άσκησε ο Ντέρεκ Σόβιν που καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια κάθειρξης

Τζορτζ Φλόιντ: Έφεση άσκησε ο Ντέρεκ Σόβιν που καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια κάθειρξης
Court TV via AP, Pool

Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, που καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια κάθειρξη για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ το 2020, άσκησε έφεση.

Τον Απρίλιο είχε κριθεί ένοχος από σώμα ενόρκων και για τις τρεις κατηγορίες που τον βάρυναν σε σχέση με τον θάνατο του Φλόιντ, αφού τον Μάιο του 2020 κράτησε το γόνατό του στον λαιμό του επί σχεδόν 9 λεπτά. Στις 25 Ιουνίου δικαστής της Μινεσότα καταδίκασε τον Σόβιν σε 22,5 χρόνια κάθειρξη.

Τα έγγραφα για την έφεση κατέθεσε ο ίδιος ο Σόβιν, καθώς όπως δήλωσε δεν εκπροσωπείται πλέον από δικηγόρο και για τον λόγο αυτό ζήτησε από το δικαστήριο να εκδικάσει την έφεσή του αφού καταφέρει να βρει δικηγόρο να τον εκπροσωπήσει.

Μάλιστα ο πρώην αστυνομικός κατήγγειλε ότι νωρίτερα τον Σεπτέμβριο ο δικηγόρος που ορίστηκε από το κράτος αρνήθηκε να τον εκπροσωπήσει.

Ο Σόβιν αναφέρει 14 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να επανεξεταστεί η υπόθεσή του, ανάμεσά τους το γεγονός ότι ο δικαστής δεν δέχθηκε να αλλάξει ο τόπος της διεξαγωγής της δίκης του και ότι δεν ζήτησε να παραμείνουν σε απομόνωση οι ένορκοι το διάστημα που διαρκούσε η δίκη.

Τεχνικά ο Σόβιν αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης έως και 40 ετών για δολοφονία δεύτερου βαθμού, έως 25 χρόνια για δολοφονία τρίτου βαθμού και έως και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία.

Ωστόσο, δεν έχει προηγούμενο ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με τις κρατικές οδηγίες, για ένα τέτοιο άτομο, η τεκμαιρόμενη ποινή για τη δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού είναι 12 1/2 χρόνια. Ο δικαστής είχε τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει ποινή μεταξύ 10 ετών και οκτώ μηνών και 15 ετών για κάθε μία.

Η ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού φέρει υποθετική ποινή τεσσάρων ετών για κάποιον που δεν έχει μητρώο, σύμφωνα με τις οδηγίες. Η διακριτική ευχέρεια του δικαστή κυμαινόταν από τρία χρόνια και πέντε μήνες έως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες.

Η καταδίκη του ήταν ετυμηγορία ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και καταδίκη του τρόπου που οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ