ΚΟΣΜΟΣ

«Θαύμα» στα Κανάρια: Το σπίτι που δραπέτευσε από τη λάβα του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα

«Θαύμα» στα Κανάρια: Το σπίτι που δραπέτευσε από τη λάβα του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα
AP Photo/Emilio Morenatti, Pool

Το ηφαίστειο που εξερράγη στα Κανάρια Νησιά άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές. Όμως ένα σπίτι κατάφερε να μείνει όρθιο κάνοντας πολλούς να μιλούν για θαύμα.

Η φωτογραφία που κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα σπίτι να έχει κυκλωθεί από τη λάβα του ηφαιστείου το οποίο ενεργοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Πάνω από 200 σπίτια έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Βλέποντας τη δραστηριότητα να συνεχίζεται, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο.

Ο φωτογράφος Αλφόνσον Εσκαλέρο τράβηξε αυτήν την απόκοσμη φωτογραφία. Ιδιοκτήτες του είναι ένα ζευγάρι Δανών, η Ίνγκε και ο Ράνιερ Κοκ, οι οποίοι δεν το έχουν επισκεφτεί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Η Ada Monnikendam, η οποία έχτισε το σπίτι με τον σύζυγό της, είπε ότι είχε μιλήσει με το ζευγάρι που της είπε: «Παρόλο που δεν μπορούμε να πάμε τώρα, είμαστε ανακουφισμένοι που είναι ακόμα όρθιος».

Κοιτάζοντας τη φωτογραφία, η Monnikendam είπε ότι είναι «θλιβερό να ξέρεις ότι το σπίτι είναι ακόμη εκεί μόνο του χωρίς κανείς να μπορεί να το φροντίσει».

Πυκνό καπνό και λάβα εξακολουθεί να εκτοξεύει το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη νότια πλευρά του νησιού Λα Πάλμα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, με την πύρινη μάζα να «καταπίνει» στο πέρασμά της εκατοντάδες κατοικίες μέσα σε ένα απόκοσμο σκηνικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Πλάνα από την Λα Πάλμα δείχνουν το κύμα της λάβας να «καταπίνει» δρόμους, σπίτια και φάρμες, και την πύρινη μάζα να ρέει μπροστά από τα πόδια πυροσβεστών στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως όταν φθάσει η λάβα στον ωκεανό -την Πέμπτη, κατά τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων- μπορεί να πυροδοτηθούν χημικές ενώσεις που προκαλούν εκρήξεις και την έκλυση τοξικών αερίων.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου κατευθύνεται η λάβα έχει δημιουργηθεί ζώνη αποκλεισμού δύο ναυτικών μιλίων ώστε να μην κινδυνεύσουν από χημικά αέρια επιβαίνοντες σε σκάφη που κατευθύνονται στην περιοχή για να δουν την έκρηξη του ηφαιστείου, όπως μεταδίδει το BBC.

Η Λα Πάλμα βρισκόταν σε συναγερμό αφού μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερες από 22.000 δονήσεις από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο ανήκει σε μια αλυσίδα ηφαιστείων στην οποία καταγράφηκε για τελευταία φορά έκρηξη το 1971 και η οποία είναι η πιο ενεργή ηφαιστειακά περιοχή στα Κανάρια Νησιά.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ακύρωσε τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και μετέβη στην Λα Πάλμα για να συμβάλει στη διαχείρηση της κατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ