ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: «Διασώθηκε» το Συμβούλιο ΕΕ - ΗΠΑ για το Εμπόριο και την Τεχνολογία

AUKUS: «Διασώθηκε» το Συμβούλιο ΕΕ - ΗΠΑ για το Εμπόριο και την Τεχνολογία
Η σύσταση του Συμβουλίου είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στις Βρυξέλλες AP Photo/Patrick Semansky

Η διπλωματική κρίση που επέφερε στις σχέσεις Γαλλίας - Ηνωμένων Πολιτειών η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS δεν οδηγεί τελικά σε ματαίωση της παρθενικής συνεδρίασης του νεοσυσταθέντος Συμβουλίου ΕΕ - ΗΠΑ, το οποίο καλείται να συντονίσει τις πολιτικες των δύο πλευρών στον τομέα της τεχνολογίας και του εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι συνομιλίες για το εμπόριο και την τεχνολογία που προβλέπεται να διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τις ΗΠΑ, μετά και την «ανακωχή» στην οποία συμφώνησαν οι Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν μετά τη ακύρωση του συμβολαίου-μαμούθ για την πώληση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Το Παρίσι είχε δημιουργήσει αμφιβολίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναβολή του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας στο Πίτσμεργκ που προβλέπεται για τις 29 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση για το σύμφωνο AUKUS που συνήφθη ανάμεσα στην Αυστραλία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ και οδήγησε στην ακύρωση του συμβολαίου.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση θα γίνει, την επομένη τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν.

«Οι στρατηγικές συμμαχίες γίνονται για να οικοδομηθούν κοινά οράματα, αλλά και για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η ΕΕ επέδειξε αλληλεγγύη στη Γαλλία μετά την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, αλλά ένας αριθμός κρατών-μελών ανησυχούσαν για την κλιμάκωση των εντάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ συμφωνήθηκε στη διατλαντική Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις ρυθμιστικές στρατηγικές που θα ακολουθηθούν για τους γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών στο Διαδίκτυο.

Αποτελούσε αίτημα των Ευρωπαίων έπειτα από χρόνια εντάσεων στην διατλαντική εμπορική συνεργασία υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ