ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή οργή και απειλή κυρώσεων κατά Ρωσίας για κυβερνοκατασκοπεία

Ευρωπαϊκή οργή και απειλή κυρώσεων κατά Ρωσίας για κυβερνοκατασκοπεία
AP Photo/Patrick Semansky

«Aπαράδεκτες» δραστηριότητες κυβερνοκατασκοπείας της Ρωσίας σε βάρος Eυρωπαίων αξιωματούχων καταγγέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιώντας με την επιβολή κυρώσεων. Ρωσικές απόπειρες επηρεασμού των ομοσπονδιακών εκλογών της Κυριακής καταγγέλλει ταυτόχρονα η Γερμανία έχοντας ξεκινήσει δικαστική έρευνα «σχετικά με υποψίες για δραστηριότητα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών».

«Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ παρατήρησαν κακόβουλες κυβερνοδραστηριότητες, στις οποίες δόθηκε η συλλογική ονομασία 'Ghostwriter', και τις συνδύασαν με το ρωσικό κράτος» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα εξ ονόματος των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

«Οι δραστηριότητες αυτές είναι απαράδεκτες, επειδή επιδιώκουν να απειλήσουν την ακεραιότητά μας και την ασφάλειά μας, τις δημοκρατικές αξίες και αρχές και τη θεμελιώδη λειτουργία των δημοκρατιών μας [...] ιδιαίτερα επιτρέποντας την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση της πληροφορίας» προειδοποίησε.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο κοινοβουλευτικούς, δημόσιους λειτουργούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους και μέλη της κοινωνίας των πολιτών με την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφορικής και προσωπικούς λογαριασμούς και κλέβοντας δεδομένα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Γερμανία κατηγόρησε μάλιστα τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι πραγματοποιούν επιθέσεις «phishing» (απάτη με ηλεκτρονικό «ψάρεμα» δεδομένων), με στόχο Γερμανούς κοινοβουλευτικούς και κατήγγειλε απόπειρες επηρεασμού των ομοσπονδιακών εκλογών της χώρας που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Η γερμανική δικαιοσύνη άρχισε ήδη έρευνα «σχετικά με υποψίες για δραστηριότητα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών».

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταγγέλλουν κατηγορηματικά αυτές τις κακόβουλες κυβερνοδραστηριότητες, στις οποίες όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη οφείλουν να βάλουν τέλος αμέσως» υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδια να συμμορφωθεί προς τις προδιαγραφές υπεύθυνης συμπεριφοράς των κρατών στον κυβερνοχώρο. Η ΕΕ θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό στις προσεχείς συνόδους και θα εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ