ΚΟΣΜΟΣ

AUKUS: Πρώτη επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον μετά την κρίση των υποβρυχίων και το... «συνέλθετε»

AUKUS: Πρώτη επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον μετά την κρίση των υποβρυχίων και το... «συνέλθετε»
Μακρόν και Τζόνσον στη σύνοδο της G7 στην Κορνουάλη, εκεί όπου «κλείδωσε» η AUKUS πίσω από την πλάτη του Γάλλου προέδρου... Kevin Lamarque/Pool via AP

Μετά την «ανακωχή» που σύναψε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μετέφερε στον Γάλλο πρόεδρο πως η Βρετανία επιθυμεί να αποκαταστήσει τη συνεργασία με το Παρίσι μετά τη διπλωματική ρήξη που πυροδότησε η τριμερής αμυντική σύμπραξη AUCUS.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Λονδίνου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Το τηλεφώνημα ήλθε λίγες ημέρες αφότου ο Τζόνσον είπε στη Γαλλία... να «συνέλθει» και «να κάνει τη χάρη» στους συμμάχους της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, εν μέσω της αντιπαράθεσης για την αμυντική σύμπραξη που τίναξε στον αέρα γαλλικό συμβόλαιο-μαμούθ για την πώληση υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται πως ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την επιθυμία του για την αποκατάσταση της συνεργασίας Παρισιού-Λονδίνου και ο Μακρόν απάντησε πως θα περιμένει να δει τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού.

Σε «αντίποινα» για την AUKUS η Γαλλία προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας να κάνει λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα μετά τη «συμφιλιωτική» συνομιλία που είχε ο Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν.

Από την πλευρά της, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν σήμερα να «συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά», παρά τις εντάσεις που προκάλεσε η διπλωματική κρίση για τα υποβρύχια.

«Επιβεβαίωσαν τη σημασία της σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υπενθύμισε επίσης «τη στρατηγική σημασία της πολύχρονης συνεργασίας τους στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού και στην Αφρική».

Συνομιλία και για τη Μάγχη

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για το ευαίσθητο θέμα της άφιξης αριθμού-ρεκόρ μεταναστών που διαπλέουν παράνομα τη Μάγχη.

Ο Μπόρις Τζόνσον «επανέλαβε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να σπάσουμε το εμπορικό μοντέλο των διακινητών μεταναστών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές» ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για το θέμα αυτό».

Τουλάχιστον 14.000 μετανάστες έφθασαν στις ακτές της νότιας Αγγλίας διά αυτής της οδού από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος εκείνου που καταγράφηκε ολόκληρο το περασμένο έτος (τουλάχιστον 8.000).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ