ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία - Κάρλες Πουτζντεμόν: Ελεύθερος ο Καταλανός ηγέτης μέχρι να κριθεί η έκδοση στην Ισπανία

Ιταλία - Κάρλες Πουτζντεμόν: Ελεύθερος ο Καταλανός ηγέτης μέχρι να κριθεί η έκδοση στην Ισπανία
Πολιορκείται από τους δημοσιογράφους ο Κάρλες Πουτζντεμόν βγαίνοντας από τις φυλακές του Σάκαρι στη Σαρδηνία AP Photo/Gloria Calvi

Την αποφυλάκιση του ευρωβουλευτή και πρώην προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, διέταξε ιταλικό δικαστήριο εν όψει της απόφασης έκδοσής του ή μη στην Ισπανία, όπου κατηγορείται για ανταρσία σχετικά με τη διοργανώση του δημοψηφίσματος του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη χθες, Πέμπτη, το βράδυ κατά την άφιξή του στην Σαρδηνία -όπου αναμενόταν να λάβει μέρος σε πολιτιστικό φεστιβάλ-, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος που έχει εκδοθεί από την Ισπανία.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας θα πρέπει να παραμείνει στο νησί της Σαρδηνίας μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση σχετικά με την έκδοσή του από την ιταλική Δικαιοσύνη.

«Διαπίστωσα ότι είναι καλά και [εκείνος] ελπίζει ότι όλα θα λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο συνήγορός του.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αφαιρέσει από τον Καταλανό ηγέτη την ασυλία που απολάμβανε από το 2019.

Η ισπανική Δικαιοσύνη τον κατηγορεί για ανταρσία, καθώς διατείνεται πως συνέβαλε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017 που κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ταξίδεψε χθες στο Αλγκέρο από τις Βρυξέλλες προκειμένου να επισκεφθεί τη διεθνή έκθεση Adifolk, να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη της Σαρδηνίας και άλλους.

«Όταν αφίχθη στο αεροδρόμιο του Αλγκέρο τον σταμάτησε η ιταλική συνοριοφυλακή» και σήμερα θα προσαχθεί ενώπιον εφετείου που «είναι αρμόδιο για να αποφασίσει εάν θα αφεθεί ελεύθερος ή θα εκδοθεί» στην Ισπανία, κατά την ίδια πηγή.

Κάρλες Πουτζντεμόν: Ο άνθρωπος που δίχασε την Ισπανία

Θεωρείται από πολλούς ως ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της ισπανικής κυβέρνησης καθώς αντιπροσωπεύει τα τελευταία χρόνια το όνειρο για ανεξαρτησία εκατομμυρίων Καταλανών.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν γεννήθηκε το 1962 σε ένα μικρό χωριό των 2.200 κατοίκων, το Αμέρ, κοντά στη Χιρόνα από οικογένεια εθνικιστών αρτοποιών.

Όταν ανέλαβε την προεδρία της Ζενεραλιτάτ, της αυτόνομης καταλανικής κυβέρνησης, ως διάδοχος του Αρτούρ Μας, ήταν άγνωστος ακόμη και εντός της ίδιας της Καταλονίας.

Πολλοί Καταλανοί τον έβλεπαν τότε για πρώτη φορά: έναν καλοντυμένο άνδρα με κούρεμα που παραπέμπει στους Beatles και είναι μάλιστα σκοπίμως...παλαιομοδίτικο για να κρύβει ένα σημάδι που του έχει αφήσει ένα σοβαρό τροχαίο το 1983.

«Το όνειρο για ανεξαρτησία το είχε ήδη από τη δεκαετία του 80. Είναι ίσως ένας από τους πιο ένθερμους οπαδούς της ανεξαρτησίας που έχω γνωρίσει στη ζωή μου, λέει ο Κάρλες Πόρτα, ένας δημοσιογράφος και βιογράφος του Πουτζντεμόν και φίλος του από τα παλιά. Γι αυτό και τον αποκαλεί με το υποκοριστικό του: «Πούτζι».

Πράγματι, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ο 54χρονος Πουτζντεμόν κατάφερε να επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο.

Βαφτίζοντας τη Χερόνα... Χιρόνα

Παρότι σπούδασε Φιλολογία, στράφηκε στη δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος--και ένα διάστημα διευθυντής-- στο Καταλανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην εφημερίδα Catalonia Today προτού στραφεί στην πολιτική.

Το 1991, ως ακτιβιστής πλέον, ξεκίνησε εκστρατεία για να αλλάξει το όνομα της πόλης Χερόνα (στα Ισπανικά) σε Χιρόνα (στα καταλανικά). Στη συνέχεια συνίδρυσε την JNC, μια οργάνωση νεολαίας που συνδέεται με το εθνικιστικό κόμμα Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλονίας (το οποίο επανιδρύθηκε ως Καταλανικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ή PDECAT το 2016).

Η καριέρα του ξεκίνησε από τις δημοτικές εκλογές το 2011 όταν εξελέγη δήμαρχος της Χιρόνα απομακρύνοντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία τα τελευταία 32 χρόνια. Διετέλεσε δήμαρχος της πόλης μέχρι το 2016 όταν έγινε πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.

Η δημαρχία ήταν επιλογή του γιατί, όπως ο ίδιος παραδέχεται, δεν είχε ποτέ φιλοδοξίες για την προεδρία. «Συνέβη την τελευταία στιγμή. Ήταν τυχαίο, από την πίσω πόρτα», λέει ο ίδιος.

Ο Πουτζντεμόν με την σιδηρά πυγμή του εντυπωσίασε φαίνεται τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή του ως επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, πήγε στη Μαδρίτη για να συναντήσει τον Ραχόι. Έπειτα από μια φιλική συζήτηση, ο Ισπανός πρωθυπουργός του χάρισε ένα αντίτυπο του Δον Κιχώτη, του διάσημου ιππότη που πηγαίνει στη Βαρκελώνη.

Πολύγλωσσος και επικοινωνιακός

Στην επικοινωνιακή φαρέτρα του ο Καταλανός πρόεδρος έχει πολλά όπλα: είναι πολύγλωσσος καθώς μιλάει καταλανικά, ισπανικά, γαλλικά και ρουμάνικα, τα οποία έμαθε από την σύζυγό του, την ρουμάνα δημοσιογράφο Μαρτσέλα Τόπορ, με την οποία έχουν δύο κόρες.

Επίσης, ο Πουτζντεμόν είναι από τους πρώτους που υιοθέτησαν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυξάνοντας δραματικά τον αριθμό των συνεντεύξεων που δίνει στον ξένο Τύπο έχει καταφέρει να μεταφέρει τον διάλογο για την αυτονομία της Καταλονίας στη διεθνή σκηνή.

«Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος ακούει πολύ και έπειτα αποφασίζει με πλήρη και απόλυτη ελευθερία», λέει ο Πόρτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ