ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις προαναγγελίες των Ταλιμπάν για επαναφορά εκτελέσεων και ακρωτηριασμών

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις προαναγγελίες των Ταλιμπάν για επαναφορά εκτελέσεων και ακρωτηριασμών
AP Photo/Ghaith Alsayed

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι η Ουάσινγκτον καταδικάζει σθεναρά τις δηλώσεις που έκανε αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος είπε πως η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση θα επαναφέρει το μέτρο των ακρωτηριασμών και των εκτελέσεων ως τιμωρία στο Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και σχετικά με τις δηλώσεις του ηγέτη των, Ταλιμπάν Μουλά Νοορουντίν Τουραμπί, στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Πράις είπε ότι οι τιμωρίες αυτές «θα συνιστούσαν ξεκάθαρα κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Παραμένουμε ακλόνητοι με τη διεθνή κοινότητα να καταστήσουμε υπόλογους τους δράστες αυτών, οποιωνδήποτε τέτοιων κακοποιήσεων», υπογράμμισε ο Πράις.

Η Ουάσινγκτον έχει επισημάνει πως οποιαδήποτε πιθανή αναγνώριση μιας νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν, στην Καμπούλ, η οποία αντικατέστησε την κυβέρνηση που είχε τη στήριξη της Δύσης, που κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά», διαβεβαίωσε ο Πράις. «Και δεν ακούμε απλά τις ανακοινώσεις που γίνονται, αλλά παρακολουθούμε πολύ στενά πώς συμπεριφέρονται οι Ταλιμπάν».

Μπορεί οι Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν να προσπαθούν να μεταφέρουν προς τα έξω ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, ωστόσο κάποια επίλεκτα μέλη τους δεν μπορούν να κρύψουν τις προθέσεις τους.

Ο Μουλά Νουρουντίν Τουραμπί, πρώην επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι σκληρές τιμωρίες όπως είναι οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι είναι «απαραίτητοι για την ασφάλεια».

Αυτές οι τιμωρίες μπορεί να μην επιβάλλονται δημόσια, είπε, όπως συνέβαινε υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990, ωστόσο απέρριψε την οργή για τις δημόσιες εκτελέσεις στο παρελθόν: «Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας».

Μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν υπόσχονται για μια πιο μετριοπαθή διακυβέρνηση, σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνησή τους.

Ωστόσο, ήδη υπάρχουν αρκετές αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τη χώρα.

Την Πέμπτη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι οι Ταλιμπάν στη Χεράτ «ερευνούν γυναίκες υψηλού κύρους, αρνούνται στις γυναίκες την ελεύθερη κυκλοφορία έξω από τα σπίτια τους [και] επιβάλλουν υποχρεωτικούς ενδυματολογικούς κώδικες».

Τον Αύγουστο, η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν ήταν πίσω από τη σφαγή εννέα μελών της διωκόμενης μειονότητας Χαζάρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ