ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Βουλή καλεί Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «απαντήσει» εάν οι Γκρίζοι Λύκοι είναι τρομοκράτες

ΗΠΑ: Βουλή καλεί Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «απαντήσει» εάν οι Γκρίζοι Λύκοι είναι τρομοκράτες
AP Photo/Emrah Gurel

Σε ένα πρώτο βήμα προς ενδεχόμενη ένταξη των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί μέσω τροπολογίας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διευρευνήσει εάν πληρούνται τα σχετικά κριτήρια.

 

Η Γαλλία έχε επίσης κινηθεί προς την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων υπό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος και στηρίζει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η οργάνωση είναι απαγορευμένη στην Αυστρία από το 2018.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί συγκεκριμένα στη σύνταξη έκθεσης εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί της δράσης της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων «ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ, συμμάχων και διεθνών εταίρων», και στο πλαίσιο αυτό ζητείται να καταγραφούν τα κριτήρια που πληρούνται για τον καθορισμό των Γκρίζων Λύκων «ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Εισηγήτρια της τροπολογίας, που εντάσσεται στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2022 (NDAA), είναι η ελληνικής καταγωγής βουλευτής Ντίνα Τίτους.

Την είδηση μετέδωσε πρώτη η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (AMCA), η οποία και εργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση, μεταδίδει σχετικά το δίκτυο Ahval.

Η Γερουσία των ΗΠΑ πρόκειται να εξετάσει τη δική της εκδοχή του αμυντικού προϋπολογισμού εντός του επόμενου μήνα, και εφόσον υιοθετήσει την επίμαχη τροπολογία με το σύνολο του προϋπολογισμού, το νομοσχέδιο θα «περάσει» στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Βάσει της τροπολογίας, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί εντός 180 ημερών και εφόσον το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήξει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση, θα κληθεί να παραθέσει λεπτομερώς την αιτιολογία της απόφασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ