ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Προσωρινές θεωρήσεις εισόδου στους οδηγούς φορτηγών μπροστά στις ελλείψεις

Βρετανία: Προσωρινές θεωρήσεις εισόδου στους οδηγούς φορτηγών μπροστά στις ελλείψεις
(AP Photo/Matt Dunham)

Την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις, μεταξύ άλλων στην προμήθεια καυσίμων, η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται σήμερα να χαλαρώσει προσωρινά τους κανονισμούς σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις εισόδου, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξένους οδηγούς φορτηγών.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα εκδώσει βραχυπρόθεσμα έως και 5.000 προσωρινές θεωρήσεις εισόδου (visa), μπροστά στην έλλειψη περίπου 100.000 ξένων οδηγών βαρέων οχημάτων, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία και το Brexit.

Μια απόφαση, η οποία θα ισοδυναμούσε με στροφή 180 μοιρών για τον Βρετανό πρωθυπουργό, η κυβέρνηση του οποίου αυστηροποίησε τους μεταναστευτικούς νόμους μετά το Brexit και επέμεινε στην ανάγκη να μπει τέλος στην εξάρτηση της Βρετανίας από το εργατικό δυναμικό ξένων χωρών.

Οι ελλείψεις, που έχει προκαλέσει η απουσία οδηγών, επηρεάζουν τον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά επίσης εκείνον της ενέργειας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο πρατηρίων καυσίμων.

Η BP έκλεισε προσωρινά κάποια από τα 1.200 πρατήριά της στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω έλλειψης αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, την οποία απέδωσε στις ελλείψεις οδηγών φορτηγών. Η Esso της ExxonMobil είπε ότι επηρεάστηκε επίσης ένας μικρός αριθμός από τα 200 σημεία λιανικής της Tesco Alliance.

Σε λίγες ημέρες, τεράστιες ουρές αναμονής σχηματίστηκαν μπροστά από τα βενζινάδικα, όπου οι Βρετανοί, αψηφώντας τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για ηρεμία, συγκέντρωναν αποθέματα καυσίμων.

«Θέλω απλά να γεμίσω για να πάω για δουλειά. Ο κόσμος γεμίζει μπιτόνια, είναι γελοίο», δήλωσε ο Μάικ Ντέιβι, ένας οδηγός ηλικίας 56 ετών, που περίμενε για πάνω από μισή ώρα, προκειμένου να βάλει βενζίνη σε έναν πρατήριο καυσίμων στο Κεντ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη οδηγών φορτηγών, καθώς η πανδημία της COVID-19 οδήγησε σε αναστολή των εξετάσεων για οδηγούς φορτηγών, άρα η Βρετανία προχωρά τώρα σε διπλασιασμό αυτών των επαγγελματικών εξετάσεων.

Πρόβλημα και στα σούπερ μάρκετ

Για μήνες σούπερ μάρκετ και αγρότες προειδοποιούν ότι η έλλειψη οδηγών φορτηγών οδηγεί τις εφοδιαστικές αλυσίδες σε οριακό σημείο -δυσχεραίνοντας τη διανομή προϊόντων στην αγορά.

Τα προβλήματα είναι τέτοια που η αλυσίδα McDonald's αναγκάστηκε τον Αύγουστο να βγάλει από το μενού των εστιατορίων της στη Βρετανία τα μιλκσέικ και τα εμφιαλωμένα ποτά ενώ η αλυσίδα εστίασης Nando's ξέμεινε από κοτόπουλο καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν πλήξει επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Οι προμηθευτές έχουν προειδοποιήσει ότι ίσως υπάρξουν και άλλα προβλήματα επάρκειας βενζίνης λόγω της έλλειψης οδηγών για να μεταφέρουν καύσιμα από τα διυλιστήρια στα σημεία πώλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ