ΚΟΣΜΟΣ

Στον Καναδά οι δύο Καναδοί που κρατούνταν για πάνω από 1.000 μέρες από την Κίνα

Στον Καναδά οι δύο Καναδοί που κρατούνταν για πάνω από 1.000 μέρες από την Κίνα
(AP Photo/File)

Στον Καναδά επέστρεψαν το πρωί του Σαββάτου οι δύο Καναδοί, οι οποίοι κρατούνταν για πάνω από 1.000 ημέρες από το Πεκίνο, από τα τέλη του 2018 και αφέθηκαν χθες ελεύθεροι.

Οι δύο άνδρες, που αποφυλακίστηκαν λίγο μετά την αναχώρηση της οικονομικής διευθύντριας του τεχνολογικού κολοσσού της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου, προσγειώθηκαν στο Κάλγκαρι, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τα πλάνα που πρόβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο CTV, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό τους αγκάλιασε στον τερματικό σταθμό, μόλις κατέβηκαν από το αεροσκάφος.

«Οι δύο άνδρες έζησαν για περισσότερες από 1000 ημέρες μια φρικτή δοκιμασία. Επέδειξαν αποφασιστικότητα, χάρη, προσαρμοστικότητα σε κάθε βήμα και αποτελούν έμπνευση για όλους εμάς», δήλωσε χθες ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι φεύγουν από την Κίνα.

Ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα για κατασκοπεία, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση μεταξύ της Οττάβας και του Πεκίνου.

Η κράτησή τους έγινε αντιληπτή από τον Καναδά ως μέτρο αντιποίνων μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ.

Η Μενγκ, που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στον Καναδά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, επιβιβάστηκε χθες σε πτήση για την Κίνα, αφότου αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Η Μενγκ Ουάνγκζου είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήθελε να δικαστεί κυρίως για «τραπεζική απάτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ