ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα γενειάδας στο νότιο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν απαγόρευση για το ξύρισμα γενειάδας στο νότιο Αφγανιστάν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαγόρευση για το ξύρισμα της γενειάδας στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν εξέδωσαν αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, μετέδωσαν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

Ο διευθυντής ενημέρωσης και πολιτισμού των Ταλιμπάν, Χαφίζ Ρασίντ Χελμάντ, είπε στην εφημερίδα Etilaatroz ότι η απόφαση ελήφθη από τη θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με ιδιοκτήτες κουρείων στην επαρχία.

Σε μια επίσημη επιστολή, που εξέδωσαν οι Ταλιμπάν και κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αξιωματούχοι της οργάνωσης στην επαρχία προειδοποιούν τα κουρεία για συνέπειες, εάν αποδειχθεί ότι ξύρισαν τη γενειάδα κάποιου.

Ο επίσημος εκπρόσωπος τύπου του καθεστώτος των Ταλιμπάν δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του Γερμανικού Πρακτορείου να σχολιάσει.

Έκκληση για την επανάληψη των διεθνών πτήσεων

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν απηύθυνε έκκληση την Κυριακή για την επανάληψη των διεθνών πτήσεων, υποσχόμενη πλήρη συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες και διαβεβαιώνοντας πως τα προβλήματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν επιλυθεί.

Η σχετική δήλωση από το υπουργείο Εξωτερικών διατυπώθηκε, την ώρα που η νέα κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες να ανοίξει η χώρα και να αποκτήσει διεθνή αποδοχή, μετά την κατάρρευση της προσκείμενης στη Δύση κυβέρνησης τον περασμένο μήνα.

Ένας περιορισμένος αριθμός επιβατικών και μεταφοράς βοήθειας πτήσεων εκτελείται από το αεροδρόμιο. Όμως, οι κανονικές πολιτικές πτήσεις δεν έχουν επαναληφθεί, μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου, στον απόηχο της χαοτικής εκκένωσης δεκάδων χιλιάδων ξένων και ευάλωτων Αφγανών, που ακολούθησε την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Το αεροδρόμιο, το οποίο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, έχει έκτοτε ανοίξει, με τη βοήθεια τεχνικών ομάδων από το Κατάρ και την Τουρκία.

Αν και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Pakistan International Airlines, προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες και ένας αριθμός επιβατών μπορεί να βρει θέσεις σε πτήσεις, οι τιμές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι υψηλότερες από το κανονικό.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, δήλωσε πως η αναστολή των διεθνών πτήσεων έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Αφγανοί να μην μπορούν να επιστρέψουν από το εξωτερικό και επίσης εμποδίζει ανθρώπους να ταξιδεύουν για εργασία ή σπουδές.

«Καθώς τα προβλήματα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ επιλύθηκαν και το αεροδρόμιο είναι πλήρες λειτουργικό για εγχώριες και διεθνείς πτήσεις, το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν διαβεβαιώνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες για την πλήρη συνεργασία του», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ