ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γερμανία - Λάσετ: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ένωσης

Εκλογές Γερμανία - Λάσετ: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ένωσης
(AP Photo/Martin Meissner)

Στην πρώτη του εμφάνιση μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη νίκη, λέγοντας ότι θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του για να σχηματίσει μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ένωσης. Όπως είπε,ακόμα το αποτέλεσμα δεν είναι σαφές και πως θα είναι μια μακρά βραδιά, ενώ ευχαρίστησε την Άνγκελα Μέρκελ. Τα exit poll που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο των καλπών έδειξαν αρχικά ισοπαλία μεταξύ του SPD και του CDU/CSU, ωστόσο στη συνέχεια το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) φέρεται να έχει ένα οριακό προβάδισμα, έναντι της Χριστιανικής Ένωσης. Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει ακόμα κριθεί και η βραδιά εξελίσσεται σε θρίλερ.

«Σήμερα είναι μια ασυνήθιστη εκλογική βραδιά. Για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι υποψήφια για την καγκελαρία. Δεκαέξι πολύ καλά χρόνια για την Γερμανία και για το λόγο αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Άνγκελα Μέρκελ», τόνισε ο Άρμιν Λάσετ και συνέχισε:

«Ήταν σαφές σε εμάς ότι χωρίς εκείνη δίπλα μας, θα ήταν ένας πολύ σκληρός προεκλογικός αγώνας, θα ήταν μάχη στήθος με στήθος και αυτό ακριβώς συνέβη. Αυτή την βραδιά βιώνουμε μια ασυνήθιστη κατάσταση, ακόμα δεν έχουμε αξιόπιστους αριθμούς, αξιόπιστα αποτελέσματα».

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα αποτελέσματα και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι ασαφές. Θα είναι μια μακρά νύχτα», σημείωσε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα σημαίνουν για το CDU και όλα τα Δημοκρατικά κόμματα, θα είναι μια πρόκληση για να θέσουμε τους στόχους για τα επόμενα χρόνια. Γι’αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Δημοκράτες σε αυτή τη χώρα πρέπει να ξεπεράσουν όλες τις αντιφάσεις τους και να κρατήσουν τη Γερμανία ενωμένη».

Φαίνεται ότι για πρώτη φορά θα έχουμε μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τρεις συνασπισμούς. Και εμείς λάβαμε από τους ψηφοφόρους μας σαφή εντολή πως κάθε ψήφος για την Ένωση ήταν ψήφος κατά μιας αριστερής κυβέρνησης, είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να σχηματίσουμε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Ένωσης».

Η πορεία του Άρμιν Λάσετ

Ο 'Αρμιν Λάσετ εξελέγη αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) τον περασμένο Ιανουάριο, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των 1.001 συνέδρων, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Γερμανοί θα προτιμούσαν ξεκάθαρα τον αντίπαλό του, Φρίντριχ Μερτς. Αντίστοιχα, λίγους μήνες μετά, με τη στήριξη 46 ηγετικών στελεχών, επιβλήθηκε ως υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), αν και πάλι ο έτερος διεκδικητής, Μάρκους Ζέντερ, ήταν σαφώς δημοφιλέστερος. Στις δύο κρίσιμες μάχες του ο κ. Λάσετ έδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς υπέρ του. Και το CDU όμως έδειξε ότι δεν γνωρίζει κάτι άλλο από μηχανισμούς.

Εκείνες τις μέρες φαινόταν ακόμη ότι ήταν αρκετό να κρατάει κανείς την σφραγίδα του CDU για να κερδίσει τις εκλογές. Κι ύστερα άρχισαν οι γκάφες και τα λάθη: Πότε τα γέλια του στην κάμερα ενώ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφραζε τη θλίψη του για τα θύματα των πλημμυρών στη δυτική Γερμανία, πότε τα περιστατικά λογοκλοπής στο βιβλίο που έγραψε το 2009 και πότε η αδυναμία του να ονομάσει έστω τα δύο πρώτα ζητήματα που θα τον απασχολήσουν από τη θέση του καγκελάριου, ο αρχηγός του CDU τείνει να θεωρηθεί «μη εκλέξιμος».

Το περιοδικό Der Spiegel, ακολουθώντας τον πρόσφατα σε προεκλογική περιοδεία, τον περιέγραψε ως «παραιτημένο, χωρίς διάθεση» πλέον να παλέψει για τη νίκη. Ταυτόχρονα, σχεδόν καθημερινά έρχονται στο φως υποθέσεις που υποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης πολύ δύσκολα θα μπορούσε να συγκριθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της εποχής που δίδασκε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και... έχασε τη βαθμολογία τους. Αφού δήλωσε ψέματα ότι οι βαθμοί χάθηκαν στο ταχυδρομείο, προσφέρθηκε να τους επαναλάβει, με βάση τις σημειώσεις του. Κατέληξε όμως να βαθμολογήσει και φοιτητές, οι οποίοι δεν είχαν καν εξεταστεί…

Σε κάθε περίπτωση, ο 'Αρμιν Λάσετ είχε πέντε μήνες να αποδείξει ότι είχε δίκιο που επέμενε να ηγηθεί μιας από τις κρισιμότερες αναμετρήσεις για το κόμμα του. Τώρα ακόμη και οι Χριστιανοδημοκράτες τον στηρίζουν απρόθυμα, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του για τα μεγάλα θέματα, έχουν κατά καιρούς αποτελέσει αντικείμενο σχολίων και κριτικής. Το 2015 στήριξε σθεναρά την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, αλλά το 2017 η προεκλογική του καμπάνια εστιάστηκε στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και κατάχρησης ασύλου. Παλιότερα, όταν ακόμη ήταν υπουργός Ενσωμάτωσης στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, είχε «κερδίσει» τα παρατσούκλια «τουρκο-'Αρμιν» και «'Αρμιν Πασάς», λόγω της φιλελεύθερης στάσης του απέναντι στους μετανάστες, ενώ το 2014 δέχτηκε δριμεία κριτική στην Γερμανία, όταν μέσω Twitter, απευθύνθηκε στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κατηγορώντας τον ότι η Αμερική στήριζε το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Νούσρα» κατά του προέδρου 'Ασαντ στην Συρία.

Γενικότερα, οι θέσεις του για τα μεγάλα θέματα της χώρας, τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, την κλιματική αλλαγή, τον διεθνή εμπορικό ανταγωνισμό, υπαγορεύονταν μέχρι τώρα από καθαρά τοπικιστικά κριτήρια. Αντιστεκόταν στην πολιτική της καγκελαρίου για απολιγνιτοποίηση, ακριβώς επειδή τα συμφέροντα της περιοχής του ήταν διαφορετικά, ενώ επαναλάμβανε συχνά ότι «οι πολιτικές για το κλίμα δεν πρέπει να οδηγήσουν την οικονομία σε ασφυξία». Μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνύπαρξη με τους Πράσινους θα απαιτήσει, προφανώς, μεγάλες αμοιβαίες παραχωρήσεις. Ο κ. Λάσετ είναι ωστόσο αδιαμφισβήτητος ευρωπαϊστής και ως πρώην ευρωβουλευτής γνωρίζει καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χώρος συνθέσεων και συνεργασιών. Επιπλέον, δηλώνει φανατικός κεντρώος.

Ο 60χρονος πρώην δημοσιογράφος, βουλευτής, ευρωβουλευτής, κρατιδιακός υπουργός και νυν πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καυχιέται συχνά ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει μόνο φίλους. Σήμερα, ωστόσο δύσκολα μπορεί ακόμη να το πιστεύει. Αν την επόμενη Κυριακή ηττηθεί, δεν έχει να περιμένει και πολλά. Οι «εχθροί» βρίσκονται κυρίως στο δικό του στρατόπεδο και θα τον περιμένουν μόνο μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ