ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γερμανία: Αισιόδοξοι για τη νίκη οι Σοσιαλδημοκράτες - Οι πρώτες δηλώσεις Σολτς

Εκλογές Γερμανία: Αισιόδοξοι για τη νίκη οι Σοσιαλδημοκράτες - Οι πρώτες δηλώσεις Σολτς
AP Photo/Lisa Leutner

Αισιοδοξία επικρατεί μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών για το αποτέλεσμα του εκλογικού θρίλερ στη Γερμανία, αν και τόσο τα exit poll όσο και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τούς δίνουν οριακό προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο ηγέτης του SPD Όλαφ Σολτς δήλωσε πως είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι τον θέλουν ως καγκελάριο. «Τώρα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και μετά αρχίζουμε τη δουλειά» δήλωσε, υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που οι πολίτες αυτής της χώρας ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν. Αποφάσισαν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τα πάει καλύτερα εδώ και πάρα πολύ καιρό και αυτό είναι πραγματική επιτυχία.

»Θα είναι μια μακρά εκλογική βραδιά, αυτό είναι σίγουρο, αλλά κάτι άλλο που είναι σίγουρο είναι ότι πολλοί πολίτες ψήφισαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα γιατί θέλουν μια αλλαγή στην διακυβέρνηση και θέλουν ο καγκελάριος να είναι ο Όλαφ Σολτς.

»Καθώς βγαίνουν τα αποτελέσματα των exit poll βλέπουμε ότι λαμβάνουμε μεγάλη στήριξη από τους πολίτες αυτής της χώρας και αυτό είναι η εντολή που μας δίνεται για να διασφαλίσουμε ότι ό,τι είπαμε στην προεκλογική μας εκστρατεία, όλες μας οι προτάσεις, θα υλοποιηθούν. Σε αυτό το σημείο αφήστε με να σας ευχαριστήσω. Ευχαριστώ τους πολίτες που ψήφισαν εμένα, εμάς, και έχουμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Πάντως, ο Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει ακόμη το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων που μπορεί να κρατήσουν μήνες για την εξασφάλιση κυβερνητικού συνασπισμού, με τον κύριο αντίπαλό του, τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λέσετ, να επιμένει ότι θα προσπαθήσει να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, οριακό προβάδισμα έχει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Τι έδειξαν τα exit poll

Απόλυτη ισοπαλία Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο 25% δείχνουν τα πρώτα exit poll, τα οποία ανακοινώθηκαν στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, στις πλέον αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία.

Τρίτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με ποσοστό 15% ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με ποσοστό 11% έκαστο. Η Αριστερά (Die Linke) συγκεντρώνει ποσοστό 5%.

Την ίδια ώρα, το ZDF δίνει προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD). Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης.

Η πρώτη αυτή πρόγνωση αποτελέσματος αποτυπώνει το θρίλερ, το οποίο έδειχναν μέχρι σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν προεκλογικά, στις οποίες τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονταν πολύ κοντά το ένα με το άλλο.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος δεν προσμετράται η επιστολική ψήφος, την οποία επέλεξαν φέτος πολλοί Γερμανοί πολίτες -ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Έτσι, το τοπίο σε ό,τι αφορά στον νικητή δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει παρά αργά το βράδυ στην καλύτερη περίπτωση.

Λάσετ: Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα αποτελέσματα

Στην πρώτη του εμφάνιση μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, ο Άρμιν Λάσετ έδειξε ότι ήταν μάχιμος, λέγοντας ότι ακόμα το αποτέλεσμα δεν είναι σαφές και πως θα είναι μια μακρά βραδιά, ενώ ευχαρίστησε την Άνγκελα Μέρκελ.

«Σήμερα είναι μια ασυνήθιστη εκλογική βραδιά. Για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι υποψήφια για την καγκελαρία. Δεκαέξι πολύ καλά χρόνια για την Γερμανία και για το λόγο αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Άνγκελα Μέρκελ.

Ήταν σαφές σε εμάς ότι χωρίς εκείνη δίπλα μας, θα ήταν ένας πολύ σκληρός προεκλογικός αγώνας, θα ήταν μάχη στήθος με στήθος και αυτό ακριβώς συνέβη. Αυτή την βραδιά βιώνουμε μια ασυνήθιστη κατάσταση, ακόμα δεν έχουμε αξιόπιστους αριθμούς, αξιόπιστα αποτελέσματα.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα αποτελέσματα και το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι ασαφές. Θα είναι μια μακρά νύχτα», τόνισε.

Μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών ψηφοφόρων

H συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές ήταν μεγάλη, όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο. Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώθηκε ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Επικρατέστεροι διάδοχοι τις Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα της καγκελαρίου είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ.

Ερώτημα δημιουργήθηκε για το αν θα μετρήσει η ψήφος του υποψήφιου καγκελάριου Άρμιν Λάσετ, ο οποίος κατά την άσκηση νωρίτερα σήμερα του εκλογικού του δικαιώματος στο 'Ααχεν, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο κατά τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε εν τέλει ότι η ψήφος του θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας».

Μαραθώνιος διερευνητικών επαφών

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll, θα ακολουθήσει ένας μαραθώνιος διερευνητικών επαφών από τις οποίες θα αναδειχθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Μετά το κλείσιμο των καλπών, οι ηγέτες των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο θα δώσουν συνέντευξη στην τηλεόραση για τον «Γύρο των Ελεφάντων» (Elefantenrunde), στην οποία θα προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα και θα δοθούν οι πρώτες ενδείξεις για τις κυβερνητικές συμμαχίες που έρχονται.

Συνήθως, ο υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος με τις περισσότερες έδρες ξεκινά συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων με τα οποία θέλει να συνεργαστεί. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό ο καγκελάριος να προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα.

Καθώς φαίνεται, θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Αλλαγή πολιτικής και πιθανά σενάρια

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές το 2017 και το 2013, υπάρχουν «πολύ περισσότερες πιθανότητες σημαντικής αλλαγής στη γερμανική πολιτική και ατζέντα μετά τις εκλογές», σύμφωνα με τον Pepijn Bergsen, ερευνητή που παρακολουθεί τη χώρα για το διεθνές think tank Chatham House.

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ