ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Τύνιδας κατά του προέδρου

Τυνησία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Τύνιδας κατά του προέδρου
(AP Photo/Hassene Dridi)

Χιλιάδες Τυνήσιοι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της πρωτεύουσας Τύνιδας για να διαδηλώσουν κατά του προέδρου Κάις Σάγεντ, που έλαβε μέτρα για να ενισχύσει την εξουσία του.

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο Habib Bourguiba παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Ορισμένοι εξ αυτών φώναζαν «κάτω το πραξικόπημα», ενώ άλλοι «ο Σάγεντ πρέπει να φύγει».

Οι διαδηλωτές θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στον Τυνήσιο πρόεδρο προκειμένου να πάρει πίσω τα μέτρα που έλαβε και ξεκίνησαν τον Ιούνιο, όταν ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου και απομάκρυνε τον πρωθυπουργό, προτού διευρύνει περαιτέρω τις νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες του και αναστείλει τμήματα του Συντάγματος αυτόν τον μήνα.

«Είμαστε τώρα μια αντισυνταγματική, ατομική μοναρχία, της οποίας ηγείται ο Κάις Σάγεντ», δήλωσε ο αλ Σαχμπί Ατίκ, ένας βουλευτής του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου Ennahda.

«Αντιτιθέμεθα στο πραξικόπημα όσο μπορούμε και στηρίζουμε οποιονδήποτε εθνικό διάλογο για την αποκατάσταση του Συντάγματος και τη νομιμότητα και κατόπιν θα στηρίξουμε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση εντός ενός συνταγματικά νομίμου πλαισίου», είπε ο Ατίκ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Υποστηρικτές του προέδρου βγήκαν στους ίδιους δρόμους της πρωτεύουσας χθες και έκαψαν αντίγραφα του συντάγματος προκειμένου να δηλώσουν την απόρριψή τους στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, που βρίσκεται σε ισχύ, μετά την εξέγερση του 2010-2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ