ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σταδιακή άρση lockdown στο Σίδνεϊ με περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός: Σταδιακή άρση lockdown στο Σίδνεϊ με περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους
EPA/BIANCA DE MARCHI

Σε δύο στάδια θα πραγματοποιηθεί η άρση του lockdown στο Σίδνεϊ με τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό να χαίρουν περισσότερων δυνατοτήτων σε δραστηριότητες έναντι των ανεμβολίαστων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι αυστραλιανές αρχές.

Ο περιορισμός στις μετακινήσεις στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η οποία έχει πρωτεύουσα το Σίδνεϊ, θα αρθούν σταδιακά μεταξύ της 11ης Οκτωβρίου και της 1ης Δεκεμβρίου καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού θα ξεπερνούν το 70%, 80% και 90%.

Ωστόσο σε αυτούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα επιτρέπεται να μετέχουν μαζί με τους εμβολιασμένους συμπολίτες τους σε κοινοτικές αθλητικές εκδηλώσεις, να γευματίζουν έξω, να ψωνίζουν κι άλλες δραστηριότητες ως την τελική ημερομηνία.

«Αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις στον κόσμο, αν δεν είστε εμβολιασμένοι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον τέσσερις με πέντε εβδομάδες (...) προκειμένου να μετέχετε σε πράγματα στα οποία οι υπόλοιποι από εμάς θα μπορούν να μετέχουν», δήλωσε, μιλώντας σε τηλεοπτικά μέσα, η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

«Αν θέλετε να μπορέσετε να έχετε ένα γεύμα με φίλους και να υποδεχθείτε ανθρώπους στο σπίτι σας οφείλετε να εμβολιαστείτε», πρόσθεσε.

Η Μπερετζικλιάν δεν διευκρίνισε πώς θα επιβληθεί ο αποκλεισμός από τις δραστηριότητες αυτές των ανεμβολίαστων.

Το Σίδνεϊ, μαζί με την Μελβούρνη και την Καμπέρα, βρίσκεται σε lockdown για εβδομάδες, καθώς οι τρεις πόλεις αντιμετωπίζουν ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού το οποίο ανέβασε σε σχεδόν 100.000 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα, το 68% του οποίου έχει καταγραφεί από τα μέσα Ιουνίου. Οι τρεις πολιτείες -Νέα Νότια Ουαλία, Βικτόρια και Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας- κατέγραψαν μόλις πάνω από 1.500 κρούσματα σήμερα, τα περισσότερα η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτόρια.

Με συνολικά 1.245 θανάτους από την COVID-19 στη χώρα, το ποσοστό θνητότητας έχει μειωθεί χάρη στα υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού μεταξύ των πιο ευάλωτων.

Το ξέσπασμα αυτό του νέου κορωνοϊού που πυροδοτήθηκε από το παραλλαγμένο στέλεχός του Δέλτα έχει προκαλέσει διαίρεση ανάμεσα στις πολιτειακές και τις εθνικές αρχές, καθώς κάποιοι που προΐστανται περιοχών της χώρας που έχουν απαλλαγεί από τον ιό δηλώνουν ότι θα αψηφήσουν ομοσπονδιακό σχέδιο για το εκ νέου άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων στην Αυστραλία μόλις το ποσοστό του εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού φτάσει το 80%, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

Στην Νέα Νότια Ουαλία, όπου περίπου το 60% των ανθρώπων ηλικίας 16 και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα εστιατόρια, οι παμπ, τα καταστήματα λιανικής, τα γυμναστήρια και οι εσωτερικοί χώροι αναψυχής θα μπορούν να ξανανοίξουν στις 11 Οκτωβρίου, μέρες αφότου η πολιτεία αναμένεται να φτάσει ποσοστό 70% εμβολιασμού -με όρια χωρητικότητας.

Μόλις επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού, κάτι το οποίο αναμένεται για λίγες εβδομάδες αργότερα, θα επιτραπούν οι μετακινήσεις σε όλη την πολιτεία. Οι περιορισμοί στον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να παρευρεθούν σε κηδείες και γάμους θα αρθούν και ο αριθμός των εμβολιασμένων ανθρώπων που θα μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι θα διπλασιαστεί σε 10.

Από την 1η Δεκεμβρίου, δεν θα υπάρχουν αριθμητικοί περιορισμοί στις συγκεντρώσεις στα σπίτια και στις άτυπες υπαίθριες συναθροίσεις. Τα όρια χωρητικότητας στους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά δεν θα απαιτείται πλέον η χρήση μάσκας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες όσον αφορά τον εμβολιασμό της πελατείας τους.

Η γειτονική Βικτόρια δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει κάποια ημερομηνία κατά την οποία όλοι οι κάτοικοί της, συμπεριλαμβανομένων των ανεμβολίαστων, θα μπορούν να κινηθούν χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο η πολιτεία αναμένεται να χαλαρώσει κάποιους περιορισμούς από την Τετάρτη που ο αριθμός των ενηλίκων που θα έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου θα ξεπεράσει το 80%.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις και η τουριστική βιομηχανία χαιρετίζει ευρέως το σχέδιο για το εκ νέου άνοιγμα της Νέας Νότιας Ουαλίας, κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι αρκετά υψηλά μεταξύ ευάλωτων ομάδων, όπως ο πληθυσμός αυτοχθόνων, οι άνθρωποι με αναπηρίες και αυτοί που βρίσκονται σε περιφερειακές περιοχές με χαμηλότερη παροχή εμβολίων.

«Αυτές οι ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από την COVID-19 και θα ήταν ασυνειδησία να χαλαρώσουν οι περιορισμοί έως ότου εξασφαλίσουμε ότι ομάδες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έχουν φτάσει τουλάχιστον στα ίδια ποσοστά εμβολιασμού με την ευρύτερη κοινότητα», επισημαίνει σε ανακοίνωση η διευθύνουσα σύμβουλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Κοινωνικής Υπηρεσίας Κασάντρα Γκόλντι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ